АНКАРА ОЧАЈНА: И Французи стали уз Русе и Хафтара у Либији, пропада Турски поход на нафту (ВИДЕО)

ANKARA OČAJNA: I Francuzi stali uz Ruse i Haftara u Libiji, propada Turski pohod na naftu (VIDEO)

7 jula 2020

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu optužio je Francusku da je umešana u vazdušni napad na turske protivvazdušne sisteme u Libiji.

Čavušoglu tvrdi da se Francuska umešala u rat na strani Libijske nacionalne armije koju predvodi general Kalifa Haftar u trenutku kada je LNA počela da gubi teritoriju pred snagama tzv. Vlade u Tripoliju koju podržava Turska.

Istovremeno agencija Anadolija objavila je da je Rusija iz Sirije prebacila oko 300 pripadnika agencije Vagner među kojima ima čak i “bivših pripadnika Islamske države” kako bi pomogli LNA. Anadolija tvrdi da je reč o plaćenicima Vagnera, pretežno Sirijcima iz pokrajine Deir Ez Zor koji za ratovanje dobijaju do 1500 dolara mesečno.

Nakon što je LNA bombardovala bazu u kojoj su bili turski sitemi na tlu libije prestale su kopnene operacije. Turska je u međuvremenu poslala nove isteme u Libiju.

Turci veruju da su avioni LNA dobijali dopunu goriva u vazduhu i da su ih dopunjavali francuski vojni avioni. Francuska je odbacila sve optužbe.

Turska u Libiji za sada ima samo dronove za izviđanje ali preti da će prebaciti i vojne avione nakon napada na njene sisteme.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *