АНКЕТА У ФРАНЦУСКОЈ: Ле Пенова испред Макрона

ANKETA U FRANCUSKOJ: Le Penova ispred Makrona

4 novembra 2018

Francuska krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje, na čelu sa Marin le Pen, prvi put je pretekla partiju francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu, pokazuje anketa o namerama glasača uoči izbora za novi sastav Evropskog parlamenta.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja koje je sproveo institut Ifop, partija Republika u pokretu uživa poverenje 19 odsto francuskih ispitanika – za poen manje nego u avustu, dok nekadašnji Nacionalni front – beleži podršku 21 odsto Francuza, dok je u prethodnom istraživanju imala naklonost 17 odsto ispitanika.

Zajedno sa sedam odsto podrške koliko ima suverenista Nikola Dipon-Enjan i po jedan odsto koliko uživaju stranke koje se zalažu za „Fregzit“, na čelu sa bivšim saradnikom Le Penove Florijanom Filipoom i Fransoa Aslinoom, krajnje desničarske stranke uživaju naklonost ukupno 30 odsto glasača – za pet odsto više nego krajem avgusta.

Anketa je sprovedena 30. i 31. oktobra među oko 1.000 Francuza, kojima je postavljeno pitanje za koga bi glasali kada bi izbori za EP bili održani iduće nedelje, prenosi Rojters.

Izbori za novi sastav Evropskog parlamenta biće, inače, održani u maju 2019. godine.

Konzervativna stranka Republikanci, koju predvodi Loran Vokije, izgubila je dva poena pa sada ima podršku od 13 odsto Francuza, dok je krajnje levičarska partija Nepokorna Francuska na čelu sa Žan-Lik Melanšonom izgubila tri poena i sada ima podršku 11 odsto glasača.

Prema rezultatima ankete polovinom septembra, partije Makrona i Le Penove bile su „rame uz rame“ s podrškom od oko 21 odsto Francuza, dok su na trećem mestu bili Republikanci, a iza njih krajnji levičari.

Po svoj prilici, predstojeći evropski izbori biće prilika za megdan između centrističkih, proevropskih partija kao što je Republika u pokretu i krajnje desničarskih stranaka koje žele da zaustave imigraciju i globalizaciju.

Inače, na izborima za EP biće odlučeno ko će voditi glavne institucije EU uključujući Evropsku komisiju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vesko says:

    Narijed Le Pen! Rusi Nemacki EU Rajh SVOM SNAGOM! Pravi vladari Univerzuma su sa tobom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *