ANKETA U SAD: Barak Obama najgori predsednik od Drugog svetskog rata

ANKETA U SAD: Barak Obama najgori predsednik od Drugog svetskog rata

2 jula 2014

obozo obama Barack 754Američki predsednik Barak Obama izbio je u vrh liste najgorih lidera SAD od Drugog svetskog rata naovamo, pokazuju rezultati ankete koji su objavljeni u SAD.

Oko 33 odsto ispitanika vide ovog demokratskog predsednika, koji je izabran na čelo SAD 2008. i ponovo izabran 2012, kao najgoreg lidera u poslednjih 70 godina, prema anketi koju je sproveo institut za istraživanje javnog mnjenja Univerziteta Kuinipajk, prenosi AFP.

Blizu Obame je po nepopularnosti samo njegov prethodnik, republikanac Džordž Buš, koji je na dužnosti bio od 2001. do 2009. godine, a koga najgorim američkim predsednikom smatra 28 odsto Amerikanaca.

S druge strane, 35 odsto ispitanika smatra da je republikanac Ronald Regan, čiji je predsednički mandat trajao od 1981. do 1989, najbolji lider koji je zemlja imala od 1945. godine, dok se 18 odsto u tom smislu radije opredeljuju za Bila Klintona, a 15 odsto za ubijenog predsednika Džona Kenedija.

“Za 69 godina američke istorije i medju 12 predsednika, Barak Obama se, zajedno sa Bušom, nalazi na samom dnu lestvice popularnosti”, objašnjava Tim Maloj, pomoćnik direktora instituta za istraživanje javnog mnjenja Univerziteta Kuinipajk.

Skoro 45 odsto ispitanika ocenjuje, takodje, da bi Amerika bila u boljoj situaciji da je republikanski predsednički kandidat Mit Romni pobedio na izborima 2002. u trci sa Obamom, dok je 38 odsto Amerikanaca mišljenja da bi zemlja u tom slučaju bila u gorem stanju nego što je sada.

Samo 40 odsto ispitanih Amerikanaca odobrava način na koji Obama rukovodi ekonomijom, a samo 37 odsto pozdravlja njegovo upravljanje spoljnom politikom, zaključuje francuska agencija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *