ANTITERORISTIČKA AKCIJA HUNTE: Milijarde štete, hiljade mrtvih

ANTITERORISTIČKA AKCIJA HUNTE: Milijarde štete, hiljade mrtvih

14 октобра 2014

Crisis Continues In Eastern UkraineU Ukrajini je 14. oktobar mračan dan: pola godine od početka takozvane antiterorističke operacije Kijeva protiv stanovništva Donjecke i Luganske oblasti. Donjeck i Lugansk nisu priznali oružani prevrat u Kijevu 22. februara, inspirisan od strane Vašingtona. Prema brojnosti stanovništva obe oblasti prevazilaze Irsku, a po površini Holandiju.

Četrnaestog aprila faktički samoproglašeni predsednik Aleksandar Turčinov je potpisao ukaz o početku kaznenih dejstava na jugoistoku zemlje. Za pola godine gušenja „ruskofonskog bunta“ u Ukrajini su se naučili da ubijene broje na hiljade, izbeglice na stotine hiljada, a gubitke od „smirivanja“ nepokornog regiona u milijardama dolara.

Početkom septembra u Minsku je potpisan protokol o prekidu vatre, a zatim memorandum o primirju u donbasu. On je između ostalog predviđao odstupanje teške artiljerije od linije dodira strana na 15 kilometara. Odredi Nacionalne garde i privatnih armij akoji nisu pod kontrolom Kijeva svakog danja krše ove psorazume gađnjem Donjecka i Luganska. Koliko će trajati takvo „primirje“, niko se ne usuđuje da predvidi.

Teško je suditi o postojanju partije mira ili partije rata u Kijevu: sama priroda pravnog subjetka kijevske vlasti je problematična, kaže ukrajinski biznismen i političar, predsednik Savezne ukrajinske političke partije Rodina, bivši poslanik Vrhovne Rade Igor Markov.

Od kijevskih vlasti ne zavisi ništa. Sve se rešava van granica Ukrajine. Ako SAD, koje vode krajnje ciničnu politiku, bude od koristi da prekinu rat, one će izdati naredbu da se on prekine. Ako im to ne bude od koristi, rat će se nastaviti. Realnost je vrlo žalosna. SAD je pošlo za rukom da realizuju najodvratniji, najgadniji scenario. Oni su nahuškali Slovene protiv Slovena, Ukrajinci ubijaju Ruse i naprotiv. Hrišćani ubijaju hrišćane. To je moglo da se desi samo u strašnom snu. Ali danas je to sve realizovano u Ukrajini.

Nikakvih brzih vojnih uspeha, nikakvog «nedeljnog» uništavanja takozvanih «terorista» nije bilo, kaže rukovodilac departmana za projekte zemalja ZND Instituta za politička istraživanja Aleksej Bičkov. Za Kijev se ova operacija pretvorila u gubitak poverenja stanovništva i još će se pretvoriti u velike neočekivatnosti na izborima koji predstoje 26. oktobra. Upravljanje antiterorističkom operacijom je bilo potpuno nekompetentno, snage ukrajinske armije su praktično iscrpljene, zato je Kijev i pristao na primirje, kaže Aleksej Bičkov.

Ekonomski Ukrajina jedostavno ne može da izdrži vođenje rata. Ovu kampanju je nemoguće nastaviti. Sa druge strane i snage Novorosije (ustanika) su iscrpljene, oseća se nedostatak naoružanja, pripremljenih boraca, dobrovoljaca. Situacija je sada takva da i vladinim snagama i snagama ustanika nije povoljnan nastavak vojnih dejstava. Drugim rečima, sklopljeno primirje je povoljno i vladi i ustanicima. Nevolja je samo u tome što ovo primirje neće dati da se sačuva nacionalističke snage potput Nacionalne garde i privatnih armija oligarha Kolomojskog. One neće dati da se zaustavi ovaj rat. On im daje veliki priliv finansijskih sredstava.

Ustanicima Donjecka i Luganska u regionima oslobođenim od nacističke ukrajinske Nacionalne garde, pronađeno je već nekoliko tajnih masovnih grobnica. U njih je svaljeno na desetine unakaženih trupova ljudi, koji su podvrgnuti zverskim mučenjima i maltretiranjima. Rusija, zajedno sa predstavnicima Donjecka i Luganska, namerava da pokrene tužbe u međunarodnim sudovima protiv ukrajinskih bezbednosnih resora i privatnih armija za ratne zločine. Samo u nepriznatoj Novorosiji već je pripremljeno više od 13 hiljada tužbi Evropskom sudu za ljudska prava.

(Glas Rusije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u