АНТОНИЋЕВО ПИСМО „ЗАПАЛИЛО“ БАЛКАН: „Ви другосрбијанци, што летујете у Хрватској…“

ANTONIĆEVO PISMO „ZAPALILO“ BALKAN: „Vi drugosrbijanci, što letujete u Hrvatskoj…“

29 jula 2019

Ovih dana naši arhigrađanski selebritiji hvale se putovanjima po Hrvatskoj.

„Igra Hajduk, danas, sad nekad, divno je biti u Splitu“!, diči se Sofija Todorović, „komšinica iz Borče“ (zapravo, aktivistkinja JIHR-a), poznata po akciji „Burek solidarnosti“ (posle koje je Kandićkin FHP pozvao Evropski sud za ljudska prava da je uzme u zaštitu od srpskih nacionalista).„Za 18 godina super letovanja“ u Hrvatskoj, pohvalio se i Srđan Dragojević, „niko me ružno pogledao nije“. „Mislim da tabloidi raspiruju mržnju, kao 90-tih“, dodao je.

I dok nam Sergej Trifunović šalje „pozdrav s magičnog Cresa“, Dragan Bursać (znamo ga kao jednog od autora konfabulacije o prijedorskim „bijelim trakama za nesrbe“) nadovezuje se: „Dostojno života: Lastovo“.

‏Malo drugačije mišljenje pokazala je Nevena Subotić, novosadska novinarka i zvaničnica LSV: „Razmišljam o tome gde ću na more. Hrvatska mi nije dovoljno bezbedna zbog ekstremista; najjužniji deo CG primorja nije siguran zbog Albanaca – e, jbm ti spoljnu politiku Srbije, ni na more ne možeš na miru, sa svima smo posvađani“.

I dok su nam, tako, naši slučajni Srbi objašnjavali da je Hrvatska zapravo bezbedna – ili, pak, da smo sami krivi za ono što nam se tamo dešava – Hrvati su se, takođe na tviteru, slatko šalili s pravljenjem sapuna od Srba u Jasenovcu, i kao deca se radovali što je cela Hrvatska „srpsko groblje“, te što „Hrvati ponosno gaze vaše (srpske – S. A) ostatke i otpatke pod zemljom“.

I meni je sladak taj internacionalizam naše drugosrbijanštine. Njeni pripadnici drže se dve maksime:

1. Svaki nacionalizam je zlo, ali je na Zapadnom Balkanu najgori srpski nacionalizam: Milivoj Bešlin: „Rusija srpskom nacionalizmu daje iluziju da granice na Balkanu nisu konačne i zbog toga se srpski nacionalisti pripremaju za neku vrstu drugog poluvremena. Da sam na mestu suseda, ne bih uzimao zdravo za gotovo poruke iz Srbije o dobrosusedstvu“; Saša Ćirić: Na Balkanu, „ako postoji opasnost od nekog nacionalizma, ona je još uvek velika i dolazi od srpskog nacionalizma“; Aleksandar Sekulović: „Dok ne bude uništen srpski nacionalizam, nema mira na Balkanu“;

2. U Srbiji je najbitnija borba protiv srpskog nacionalizma: Dinko Gruhonjić: „Zlo se vratilo kući. (…) Nakon što je uništio sve po komšiluku, srbijanski će nacionalizam, sasvim izvjesno, pojesti samog sebe. Ali će usput posijati još zla, ovaj put po sopstvenom dvorištu“; Aleksej Kišjuhas: Glavni problem politike i vlasti u Srbiji nije toliko famozna ‘duboka država’, koliko je to ‘duboko društvo’. (…) Živimo jedno kontinuirano utrkivanje u etnonacionalizmu bez prepona“; „Velikosrpski nacionalizam je duh iz boce koji još uvek tumara među nama poput aveti ili junaka iz horor filma koji nikako da umre“; Vesna Pešić: „Srpski nacionalizam se razlikuje od nacionalizama u drugim jugoslovenskim republikama. Ti drugi narodi su želeli da naprave svoju samostalnu nacionalnu državu kao univerzalni ideal i zato se u njima brže razvijaju evropske vrednosti. Srpski nacionalizam (međutim) praktično je večit i inkopatibilan s modernom državom, pa čak i s bilo kakvom stabilnom državom“.Pošto, dakle, završe rad na najvažnijem političkom pitanju u Srbiji – a to je, dakako, borba s najopasnijem nacionalizmom na Balkanu – naši kompradorski selebritiji otputuju u region, kako bi uživali zaslužen odmor. A odande nam, onda, drže lekcije kako njih tamo, eto, niko nije dirao, te kako su priče o antisrpskom šovinizmu, zapravo, preterivanje.

Pritom, naši borci i borkinje zaboravljaju da nam objasne kako to da u nacionalističkoj Srbiji niko ne juri po ulici hrvatske ili albanske sportiste kako bi ih linčovao (ili bacio u vodu); kako to da se ovde čekićima ne razbijaju table napisane na „pogrešnom“ pismu; kako to da se ovde na prepunim stadionima ne uzvikuju fašistički pozdravi ili pevaju fašističke pesme; kako to da se ovde ne oštećuju automobili „pogrešnih“ registarskih tablica ili ne ruše groblja komšija „pogrešne“ nacionalnosti; kako to da se u Beogradu može javno iskazivati protest zbog pobijenih Bošnjaka, Albanaca ili Hrvata u nedavnim radovima – a probajte da se u Zagrebu ili Prištini okupite, kako bi ukazali na zločine nad Srbima…

Dakle, kako svih tih manifestacija šovinizma nema u nacionalističkojSrbiji? Dok, naprotiv, sve to zatičemo, iznova i iznova, recimo, u evropskoj i uljuđenoj Hrvatskoj? Iznova i iznova…

Svaka naša generacija, i gotovo svaka naša porodica, ima nekog ko je ubijen, proteran ili šikaniran u Hrvatskoj, na Kosovu, u BiH, a sada i u CG – samo zato što je Srbin. Ali, mi i dalje pričamo o srpskom nacionalizmu kao najopasnijem… odbijajući da priznamo čak i tako očiglednu činjenicu: ne, to u Hrvatskoj nisu incidenti; to je sastavni deo projekta istrebljenja.

Projekta čije su samo deonice: pogromi Srba u Zagrebu 1895, 1899. i 1902, u Sarajevu 1914, masovni zločini nad civilima u Mačvi 1914, Prebilovci, Jadovno, Pag, sistem logora Jasenovac (1941-1945), pogrom i proterivanje Srba 1991-1995. (od Zadarske kristalne noći 1991, do Bljeska i Oluje 1995)…

Da je u pitanju projekat nad-ideološkog karaktera najbolja je ilustracija, verujem, jedna epizoda koju je Jovan Dušanić opisao u knjizi Hronika srpskog sela u Bosni (str. 173-182; pdf ovde). Dušanić tu donosi svedočenje strine Dragice (Bogojević) Dušanić, koja je samo čudom preživela pokolj Srba s leve obale reke Bosne, pri ušću u Savu, sedmog decembra 1944. godine.

Istrebljenje je upriličeno po oprobanom ustaškom obrascu: najpre su poklani muškarci – za šestoricu se čak, poimenice, zna da su živi odrani i bačeni u reku Bosnu; onda su na red došli žene i deca, koji su ubijeni bombama i udarcima sekira; pogrom su izvršile lokalne ustaše, prve komšije; ali, po naređenju koje je došlo s vrha.

Istrebljenje je bilo nemilosrdno. Hrvaticu Sofiju (Karlović), udatu za Srbina (Petra Ilinčića), i njenu dvojicu sinova (Tanasija i Milana), ubio je lično Sofijin rođeni brat, zgrožen „sramotom“ da je njegova sestra srpska profuknjača. Dušanićevu strinu Dragicu, pak, koja je tada imala 14 godina, majka je zaštitila telom, te je dobila tek dva ovlašna udarca sekirom po stomaku; spasili su je komšije Hrvati; ali, onda je usledilo sistematsko pretresanje svih hrvatskih kuća, koje je trajalo danima, kako bi se sprečilo da bilo ko od Srba preživi; srećom, Dragica je prebačena dalje, i tako se spasila.Toga dana, samo u dva srpska zaseoka Donje Dubice (Trnjak i Centar), ubijeno je 650 ljudi (sva njihova imena su popisana). Od toga su 333 žrtve imale manje od 15 godina – dok je 132 dece imalo do pet godina starosti.

Zastanimo ovde. Govorimo o 132 dece do pet godina – ubijene samo u jednom selu. Preko puta zgrade u kojoj stanujem nalazi se obdanište. Često, u prolazu, vidim kako se mališani igraju u dvorištu. Nikada onih do pet godina starosti nije bilo više od petnaestak. To znači da je samo u jednom selu i u jednom danu, sedmog decembra 1944. godine, poklano deset mojih beogradskih obdaništa. Kada razmišljam o razmerama Pokolja 1941-1945. zavrti mi se u glavi.

Drugo, na šta hoću da skrenem pažnju, jeste da se sve to dešavalo dva mesecapošto je pao Beograd. Dakle, u vreme kada je već svima bilo jasno da je NDH, kao deo nacističke Evrope, izgubila rat.

Na istoku su, u to doba, Rusi stigli već do Varšave i Budimpešte; izbili su na Balaton, a onda i na Dravu – pošto su, prethodno, na jugu, oslobodili Bukurešt i Sofiju; na zapadnom frontu, pak, anglosaksonci su domarširali već do Rajne; a u Italiji, na njenom severu, dospeli su i do Bolonje; na istočnom Jadranu već je i Split bio pao (vidi mapu).

U to vreme, dakle, bilo je očigledno da nema šanse da NDH ne izgubi rat. A ipak, ta monstrum-država – čak i u trenucima gubitničkog ropca, poslednjim atomima snage, i svuda tamo gde je to još mogla – organizovala je sistematsko istrebljenje Srba: od kolevke, do stogodišnjih starica.

Zašto? Zato što je projekat istrebljenja Srba u Hrvatskoj nad-ideološkog karaktera. Njega je u punom zamahu krenula da realizuje NDH 1.0. A onda je, pola veka docnije, gotovo sasvim uspela da završi NDH 2.0.

Pri tome, nevažno je – sa stanovišta Velikog plana – što je prva emanacija NDH bila nacistička, a druga europska i demokratska; one su obe bile deo istog projekta – baš kao i socijalistička Hrvatska (NDH 1.5), u kojoj su se delovi naseljeni Srbima prepoznavali, recimo, po tome što u njima nije bilo asfalta (po „crnoj mreži“, na auto kartama); dakle, kao realizacija stoletne politike tihe diskriminacije.

Ali, taj Veliki plan, koji se realizuje, evo, već stotinak godina, živahan je, valja znati, i danas. To se vidi i po negacionističkom odnosu stanovnika NDH 2.0 spram prošlih zločina; kao i po odsustvu pokajanja – iz čega proizlazi i kolektivna spremnost na njihovo ponavljanje i nastavljanje.

Pogledajmo, recimo, ovaj članak u Večernjem listu, koji pripada hrvatskom mejn-strimu, a u kome se Jasenovac predstavlja kao kamp rada i rekreacije. Ili još bolje, pogledajmo kako obični Hrvati odgovaraju na pitanje: koja etnička grupa je najviše stradala u Jasenovcu (ovde, 6:48-8:33).

Za mene je impresivno kako anketirani Hrvati, gotovo kao jedan, počinju da vrdaju, ili pak kako se, jednostavno, uspaničeno trude da izbegnu jedini tačni odgovor; onaj, koji svi dobro znaju – Srbi; ali, to je reč koju oni, jednostavno, neće i ne smeju da kažu.

I upravo to je pokazatelj da je Veliki projekat ne samo živ, nego da ima i svoje očekivane nastavke. Tu živu teorijsku osnovu Velikog plana zatičemo gotovo na svakom koraku; recimo, u članku objavljenom u vodećem hrvatskom politikološkom časopisu Politička misao (izdavač FPN, Zagreb):

„Zbog nedovoljne demokratske političke kulture, Srbi i Crnogorci započinju rat za prostor Hrvatske i BiH. Agresori su istočnog civilizacijskog kruga, govore srpski, pišu ćirilicom, plemenskog su kulturnog modela, žele živjeti u Jugoslaviji i velikoj Srbiji, koje bi bile socijalistički ustrojene i podaničkog su tipa političke kulture. Žrtve su pripadnici zapadne civilizacije, katoličke i muslimanske vjere, govore hrvatski (hrvatskosrpski), pišu latinicom, zadružnog su kulturnog modela i participativnog tipa političke kulture“.

Tako su Srbi i naučno – pod pokroviteljstvom Fakulteta za političke znanosti Univerziteta u Zagrebu – proglašeni nižom kultur-političkom rasom. To je, svakako, pogrešno sa stanovišta nauke; ali, jednako tako, to postaje legitimno i, onda, opasno baš u kontekstu u kom ova „naučna“ analiza vrhuni(„Veliki plan“); a pogotovo to biva opasno po svojim realnim posledicama: pre svega, po mržnji prema onima koji su „istočnog civilizacijskog kruga, govore srpski i pišu ćirilicom“.

A sad, hoću da se vratim na ideologemu br. 1 – o srpskom nacionalizmu kao najopasnijem; kao i na ideologemu br. 2 – o bezbednom letovanju u Hrvatskoj. Želim da istaknem da su obe ideologeme ne samo belodano netačne, već i nesumnjivo sramne.Prva od ideologema, zapravo, opravdava gotovo svaku buduću akciju protiv elementarnih interesa čitavog jednog naroda – počev od ukidanja Republike Srpske, pa do hrvatskih (NATO) tenkova koji od Šida prodiru prema Beogradu. Jer, ako je srpski nacionalizam najopasniji na Balkanu, tada je, praktično, kako bi se obezedio mir, svaka akcija protiv tog čudovišta – dozvoljena.

Druga ideologema, pak, obezbeđuje retroaktivnu aboliciju za zločin istrebljenja koji se desio na određenoj teoritoriji; tačnije, obezbeđuje aboliciju za nikada kažnjeni genocid; jer, da podsetim, Hrvatska nije nikada, ni teritorijalno, niti na bilo koji drugi način, kažnjena što je pobila ili proterala na stotine hiljada Srba.

Ono što je, međutim, paradoksalno jeste da, sada, pripadnici tog istog naroda-žrtve počinju da učestvuju u simboličkom, ili čak stvarnom, odbacivanju, relativizovanju i minimalizovanju zločina. U istoriografskom, a pogotovo u istoriosofskom smislu, stoleće je tek osnovna analitička jedinica. Stoga, u kontekstu Velikog plana, današnje letovanje u NDH 2.0 spada, zapravo, u isti smisaoni segment kao i letovanje u NDH 1.0.

Zašto? Upravo zato što za genocid nije kažnjena nijedna Hrvatska. I upravo zato što taj zločin, baš zbog navedene činjenice, jednostavno ne sme biti normalizovan. A pogotovo ne sme biti normalizovan onim čuvenim, „beogradsko-dubrovačkim“ mijaukanjem: „Nisam govorio hleb, pa mi se ništa nije desilo. E, baš sam lepo pocrneo!“.

(Vidovdan)

KOMENTARI43 komentara

 1. električar says:

  Odlično rečeno ... Samo, kad bi se našao neko ko bi to uterao u glavu Srbima, a posebno, kad bi se našao neko ko bi uterao u glavu našim prestavnicima u Vladi i Skupštini da donesu zakone koji bi "regulisali" ispade i propagandu ovih naših izdajnika koji vode ove specijalne ratove protib nas, za pare, ili čak besplatno, iz gluposti, ili "iz ludila" !!!

  • Ivana says:

   Kako da glupi Srbi i petokolonaši iz Srbije ne idu u Hrvatsku na more kad se u Srbiji ne sme, i ne priča se otvoreno po svim medijima o zločinima Hrvata nad Srbima u 3 rata. Znači najbolji dokaz da nas vode izdajnici i zapadni plaćenici koji peru istinu o ustašama hrvatima dok u isto vreme uništavaju Srbe i Srbiju.Kako Hrvati mogu da ustašuju javno šikaniraju i tuku Srbe po Krajini i Hrvatskoj i nikme ništa ne smeta Evropi a ni Vučiću ni SNS-u. Dok ne dođe na čelo Srbije, Srbin,vernik pravoslavac nema nama napred.

   • Branka says:

    Bravo za komentar.

    • Pera says:

     Jel rece Gospod u Jevandjelju, gonice vas, ubijace vas, mene radi ? Valjda niko normalan ne misli da su hrvati i ostali zapadnjaci hriscani ? Samo po imenu, kao sto znamo po delima, to su demonska semena ! Drugo, glup je samo onaj Srbin koji prihvata to nametanje inferiornosti od strane potplacenih ili od ostalih nasih neprijatelja. Trece, ko iz Srbije ide u ustasiju da se opusti i odmori, taj stvarno nema veze sa srpstvom.i Ja licno sam ponosan sto sam pravoslavni Srbin. Velicanstveno osecanje! Idem na Adu i opstam se gledajuci najskuplji most po kvadratnom metru na svetu i divim se zuci, koji uz most uziva sa turcima u vodjenju naseg gsba i cekam da se ponovo vrati smrtna kazna, za sve veleizdajnike nase napacene domovine !

   • mlanm says:

    IVANA sve ste u pravu , ali :( . Kao sto je istina, projekti genocida nad Srbima, asimilacije, preuzimanja svih kulturnih i historijskih vrijednosti srpskog etnosa i ponovne standardizacije, koje postaju vrijednosti izmisljenih naroda i narodnosti beckih i inih kurija, traju stoljecima i sve dok nije postignuta nadkriticna masa, ubijanjima, raseljavanjima i promjenom identiteta srpskom narodu, moguceg i efikasnog odstranjivasnja ostatka srpskog etnosa sa odredjenih geo podrucja. S time se treba boriti danas strateski, sa kirurski preciznim projektima revitalizacije srpskog etnosa jer, svi ti izmisljeni narodi su srpskog porijekla. Iz takvih strateskih pretpostavki i djelovanja se dalje moze, prema akutnosti, odstranivati kancerogeno tkivo, tog "poturcenog", pezorativno receno, srpskog etnosa kao takovog. Kompleksi, koji imaju svoje izvoriste u saznanju da su ti "etnosi"porijeklom Srbi, su razvidni samim na pr. bacasnjem u more auto i ljudi koji su iz Srbije.

 2. persida says:

  Bravo Antonicu, a ti Novace citaj malo, obrazuj se, sramoto jugoslovenska.

  • Kulak says:

   Budaletina "jugosloven" sergej trifunović letuje u tzv.NDH i za tamošnje medije daje intervju u kojem za sve optužuje Srbe.Je li on svestan da daje intervju onima koji su poklali 700.000 Srba u Jasenovcu? Onima koji su izvršili od 1941. do 1945. i od 1991. do 1995. dva genocida nad srpskim narodom.Neka ode među retke preživele Srbe u Severnu Dalmaciju,Liku,Kordun,Baniju i Slavoniju pa pita kako im je živeti tamo gde im je veći deo porodice poklan,a i njima samima je ustaški nož pod grlom.

   • Ivana says:

    Zaboravio si pokolj nad Srbima koji su Hrvati izvršili od 1914 do 1918 i tad su čistili lepu svoju od Srba ovaj zadnji je treći veći pokolj a pokatoličavanje vrše konstantno nikad nisu stali. U Gudovcu kod Bjelovara poklali skoro sve srpsko stanovništvo i normalno nikome ništa.

  • Djoka Brica says:

   Neka nestanu i pocrknu jugoslovemi i oni koji sire takvu ideju. Amin. Boze pomozi!

 3. Vitezović says:

  dok se nereši pitanje trenutne okupacije nemože ni srbske izrode potamaniti.

  • persida says:

   Jugosloveni su veci neprijatelji Srbije nego Amerikanci i Nemci zajedno, oni nas unistavaju iznutra.

 4. Maximus Decimus says:

  Ti si za psihijatra.Anton- ic je Hrvatsko prezime.Izvuceno od imena Anton.I sta sad? Ko je drugosrbijanac?

  • Kosovac says:

   @ Maximus Decimus,…., Ti si maksimus glupus. Lopovčiću mali, ukradeš nešto srpsko, pa se ljutiš što Srbi i dalje to upotrebljavaju?

 5. Istina says:

  Srbi, ne letujte u Hrvatskoj, ništa se nije promenilo od 1941 godine. Ako ste pametni idite u Grčku ili Tursku, sve samo Hrvatska NE, jer ćete osetiti mržnju na hrvatskim plažama i ruganje hrvata srbskom jeziku, izpravljanje rečenica, itd...

  • Marinko says:

   Slično kao u Montenegru...

    • Marinko says:

     Ko laže, satiru Srbsku pravoslavnu crkvu, ko da je kriva za svo zlo što se uzdiglo u Crnogorcima, sramno i ponižavajuče uzdižu svoje đelate NATO pakt, koji je naneo preko 3000 ubijenih ljudi u međunarodno priznatoj Saveznoj Republici Jugoslaviji tj.kasnije Srbiji i Crnoj Gori. Svake godine Crnogorci šalju svog vojnog atašeja u Knin pokazajuči da jim je svejedno što su ubijali po logorima i proterivali pravoslavno i nekatoličko stanovništvo i otkriveno šire mržnju prema svemu što je bilo nekada zajedničko jer su sada tobože nova evropska država koja je priznala krvlju natopljeno i organima prodato Kosovo. Kako da čovek letuje u Crnoj Gori kada su izdali svoje prece i pljunuli sebi u obraz. Crvena zastava za zlatnim orlom je samo znak da je Crna Gora produžetak velike Albanije i da se mafijska posla vode oko šverca cigara i narkotika, sa time dokazuju da idu zajedno u propast i zagljaj svojim koljačima, koji jedva čekaju da pretvore Crnu goru u katoličku koloniju u kojoj će narod blejeći da predje iz SPC u CPC. I koga oni mrze? Svoje prece i svoj narod, samo zato da bi dokazali novim vladarima da je sramno biti srbin neznajuči da će jih taj NATO pakt osiromašiti i opljačkati do zadnjeg eura. Mafijaše crne gore možete načina svakom kraju Južne Amerike, koji se kunu u Ostrog, lažuči sebe i svoj obraz koji su izgubili pranjem mozga o prespektivnoj i alternativnoj Evropskoj Crnoj Gori koja zabranjuje Srbima da se izjašnjavaju kao srbi. Milo je izgubio kompas kada su mu Klinton i Solana poslali 10 miliona dolara da rasturi SRJ i nanese bol srbiji priznanjem Kosova, neshvatajuči da će isti ti Albanci početi da grabe sebiUlcinj, Bar. Budvu... Neka jih, kasno Marko u Cetinje udje...

  • mlanm says:

   Ne mrznju vec komplekse bi bilo ispravmo!

 6. Zoran says:

  Kad bi vi u Srbiji samo znali kolike ste budale, ne bi ni ziveli.

  • Batina. says:

   Jandransko more je srbsko more i tako ce da bidne. E to bi ti volio da mi ne zivimo da vas kojim slucajem ne podsjecamo na to kakav ste vi nakot. ali dzaba mi i zivimo da vas podsjecamo.

 7. Portopranco says:

  Srbi koji imaju tu nesreću da su rođeni u hrvatskoj mogu potvrditi da je hrvatski nacionalizam najdivljiji,najprimitivniji i najgenocidniji od svih nacionalizama na svijetu.Samo hrvatski nacionalisti su radili konc-logore za djecu,a rijetke preživjele Srbe koji još žive u hrvatskoj slobodno se može nazvati OSTATKOM POKLANOG NARODA.Svi hrvati,gotovo bez iznimke htjeli su hrvatsku nacionalnu državu,etnički očišćenu,bez Srba.Problem je što je dio Srba u Srbiji odgajan ns pogrešnoj i za nas Srbe vrlo opasnoj politici "jugoslovenstva", pa ne vide tu činjenicu.

  • persida says:

   I danas jugoslovenstvo propagiraju Sonja Biserko, A. Vucic, Novak Djokovic, kao i turbo-olosi koji vole da pevaju po Hrvatskoj i okolnim naci teritorijama.

 8. milorad2 says:

  Javna osuda je mala reč za "turiste" ali još čak ni taj tretman nisu dobili u "šovinističkoj" Srbiji a jasno je da su ustaški plaćenici i glasnogovornici koji glume neku "srpsku" opoziciju ili neku "srpsku nevladinu samofinasirajuću organizaciju" koja je zgrožena nedostatkom " kulture" i "gradjanskog vaspitanja" "ruralnih","poludivljih i nepismenih" Srba, koji žive samo zato da dišu nacionalistički zli vazduh, i zato im taj luksuz disanja treba uskratiti i u srbiji, pošto je posao odradjen u okolini.Ustaše divljaju po hrvatskoj, u totalnoj histeriji, se spremaju za NAPAD na Srbiju,u nekim svojim horor snovimam, to je poludelo za krvlju i to nije ni slučajno ni samo od sebe. Mislim da čak i kada bi hrvatska vlada pokušala da se suprotstavi tom trendu ne bi mogla da spreči rat koji oni priželjkuju.To je ono što oni spremaju sledeće godine i zato je neophodno da se spremimo, mada dosta toga zavisi i od gazda sa druge strane hrvatskog lanca i ja mislim da ta ekipa odzustaje od "hrvatske" varijante disciplinovanja srbije, što opet ne znači da će ovi ludaci neće sami nasrnuti.Oni imaj ozbiljan psihički problem koji jedino čelik može da izbaci iz glave onih koji bi da harače po Srbiji, i zato moramo da imamo dosta medicine i lepo ih dočekamo u medicinskoj humanitarnoj misiji koju samo mi možemo da izvedemo kako treba.Vama dragi moji zemljaci preporučujem da obratite pažnju na svoju okolinu.Tu su oni, neki od njih, i čekaju trenutak kad se vrate sa letovanja.(by the way kako to da ti dični skromni borci za Srpsku slobodu, svi imaju pare za letovanje i po mesec dana a prosečna srsak porodica , bar pola, ni ne ide na letovanje i pri tome niko živi nema pojma odakle prihodi tim likovima,to mora da je značajna utaja poreza i rad na crno, zato bi ja na carini pažljivo pretresao torbe nekim "turistima" iz lijepe njihove možda osim školjki sa mora tu ima i zelembaća, keš kolica i laganica, zimovanje u americi sa sve skijanjem, prosečnog srpskog glumca, morra da ga plačaju ko u holivudu ovdašnja pozorišta, ma terminator je sirotinja za njega bre)

 9. Kosovac says:

  Drugosrbijanci jesu srpski otpad iako oni sebe smatraju za veliku intelektualnu gospodu. I po pravilu, svi su kroatocentrični. Ja mislim da to od njih traži ona strana za čiji tim igraju, od kada su prestali da se predstavljaju kao komunisti. Sada su to uglavnom demokrate, ranije su tu pripadali i oni kamuflirani obnovitelji srpstva. Srećom, nema ih mnogo pošto su obnovitelji srpstava ispušili kodža odavno …… Sećam se, kada su Šiptari 1981. godine rasturali sa republjik na demonstracijama, bilo je gusto da nije to sredila milicija iz cele Srbije. Najbolje se proslavila milicija iz Sombora, sredila ih je kao panta pitu. E, javi se odmah na televiziji čuveni Ivan Stambolić, zabrinuto lice, pauze u govoru, pa kaže: „Drugovi, bilo je šta je bilo, ali sada će se javiti srpski nacionalizam. Moramo se boriti protiv srpskog nacionalizma“. Šiptari mu divljaju, proglašavaju Republjiku, a on se i dalje sekira za srpski nacionalizam. Zato evo ja tvrdim da je poštovani Antonić potpuno u pravu, i čestitam mu na hrabrosti što piše ovako. Na hrabrosti, zato što je i ovaj Vučićev režim slika i prilika onog Stambolićevskog, Tadićevskog, drugosrbijanskog. Izdajničkog, zato im smeta Srpstvo, jer su svi oni napustili put nacije iz koje su potekli ………. Interesantno je da je „bauk nacionalizma“ bio stalni pratilac komunističke ideologije. To mi dođe nekako normalno i prirodno što se tiče komunista. Ali, kada su se ti ljudi odrekli komunizma, oni su zadržali komunističku ideologiju. Sada su evroljubi, ali im je i dalje vrlo u upotrebi „bauk nacionalizma“, „antifa“, „bauk Velika Srbija“. Primećujem da i savremena Evropa pati od istih bauka. Na prvi pogled zbunjuje, jer smo navikli da Evropu posmatramo kao antikomunističku. Ali šta sada kada vidimo da Evropska Unija upotrebljava komunističke izraze na angro, komiteti, komesari…. i to sa puna usta, parlament im je po delegatskom sistemu, donose Direktive koje su starije od zakona. Totalitarni par ekselans. Takođe je primetno da im se tresu ruke pri pomenu srpskog nacionalizma, srpske svesti, ćirilice, srpskog jezika,….. a kada im neko pomene Veliku Srbiju makar u šali, oni moraju da popiju tabletu za smirenje odmah. Svoj boljševizam, totalitarizam, i sorošizam, su umotali u oblande, ali sve to puca i postaje transparentno – upotrebio sam njihov novogovor. Vidi se Evropska nečast i ljudska beda, bilo gde da se zagrebe.

  • milorad2 says:

   mislim da grešiš HRVATSKA KOMUNISTČKA bagra ovde više nema jako uporište i sem obaveštajno propagandnih akcija oni više NE MOGU ozbiljno da izgrade neki politički pokret za zaludjivanje nas Srba.TO je ono što ih BOLI.

  • persida says:

   Svi rezimi u Srbiji su bili izdajnicki, zato smo ovde gde jesmo. Demokratijom se ne moze promeniti drustvo, samo prosvetljenom diktaturom. Avaj, cak i nasi najveci intelektualci, kao Milo Lompar, kunu se u demokratiju.

   • Mime Nikolic says:

    KAMO SREĆE DA SRBI SLUŠAJU ONO ŠTO GOVORI MILO LOMPAR. Čovek je obrazovan smiren i nije podložan kompromisu kada je istina u pitanju. Ako odluči da uđee u politiku treba ga maksimalno podržati !!!

 10. Karital says:

  Ovaj Antonić mora da je bodul, ili je netko od njegovih predaka pobjegao sa otoka u Srbiju?

  • Batina. says:

   Boli istina ustaso jel da. Sa ovim drugosrbijancima je u stvari najveci problem sto nisu svjesni da je i kurbatska i montenegrino i macedonija i Bjha sve to srbska zemlja. Da kojim slucajem to znaju vjerujem da bi isli na more negdje drugo u tursku ili na kavkaz odakle im poticu ti prijatelji kod kojih idu.

  • Batina. says:

   Boli istina ustaso jel da. Sa ovim drugosrbijancima je u stvari najveci problem sto nisu svjesni da je i kurbatska i montenegrino i macedonija i Bjha sve to srbska zemlja. Da kojim slucajem to znaju vjerujem da bi isli na more negdje drugo u tursku ili na kavkaz odakle im poticu ti prijatelji kod kojih idu.

   • Batina. says:

    Poznajem jednog tkzv kurrbata ciji roditelji poticu od Gospica, odselili u Australiju kao djeca posle prvog sveckog rata. naravno deklarisu se ko kurbati katolici a imena i prezimena cisto srbska. Ali sto je ovdje interesantno sto hocu da kazem jeste, da je majka od ovoga sto ga ja znadem a po njegovoj prici rekla da oni nisu kao oni hrvati iz zagorja jer su oni drugaciji mali su i krivije nogu (karakteristika mongolsko-turkmenistanske grupe naroda). Oni bi da budu kurbati ali ne oni pravi no ovi rasrbljeni zadojeni genocidom prema narodu iz kojeg poticu. Njihov DNK je deformisan i samim time ima da nestanu. Onda drugosrpijanci mogu da preuzmu njihovu ulogu jer ni oni nemaju krive noge a i nisu mali.

    • Karital says:

     Znači, dao si vetra petama i zaustavio se u Australiji.Takvi kao ti siju mržnju po portalima a sve zahvaljujući drugu Titi.Da je kojim slučajem, drug Tito poslušao druga Krcuna i likvidirao oko 300.000 četnika, Jugoslavija bi bila vječna.Glede, DNK kod zagorskih Hrvata je isti kao i kod Rusa, za razliku od Vlaškog koji prevladava u Lici a vjerojatno kod tebe i "Porteprance" u sjevernoij Dalmaciji.

  • persida says:

   On, jedan, pobegao kod nas, a vas 4 000 000 pobeglo iz Srbije u Ustasiju.

  • Miraš says:

   Staro poreklo prezimena Antonić u Srbiji vodi u Valjevo i okolinu. U Srpskoj o Antonići vode poreklo sa Romanije, i bilo ih je još u nekim drugim krajevima/mestima Srpske.

 11. persida says:

  Ideja da za godisnji odmor treba ici nekuda van Srbije nije drugo do bolest uma. Srbija puna reka, jezera, planina, seoskog turizma, a Srbi hoce samo na hrvatsko more, da ih tamo ustase tuku palicama. Pa, u pitanju je tesko oboljenje koje valja leciti sto pre.

 12. Vladimir says:

  Drugosrbijanci,nebitna ekipa,mnogo ih je malo...

 13. Za Srbiju says:

  Oni koji letuju u hrvackoj i oni koji zagovaraju vatikansko-kominternovsko-brozovu ideologiju, nisu Srbi. To su kroatizovani i pounijaćeni jugosloveni, odnosno demonizovani stanovnici u zemlji Srbiji. Mrze Srbiju, kao i svi demoni. Oni čine duboku državu, koja je iznutra okupirala Srbiju.

 14. Mime Nikolic says:

  Jugoslavije više nema i šarena laža: bratstvo & jedinstvo više ne stanuje na Balkanu. To su shvatili svi narodi bivše Juge, sem pojedinih Srba (drugosrbijanca ili slučajni Srbi). Gotovo svi ti narodi dobro znaju da im je slobdu doneo srpski bajonet i da mnogi žive u granicama dokle je stigao srpski vojnik. Hrvat Ante Pavelić je dobar deo Dalmacije i otoka Istre poklonio Musolinijevoj Italiji u prvom svetskom ratu. Te teritorije im je vratio drugi Hrvat Tito i još je Hrvatskoj pridodao Istru, ali sa partizanima u čijim su redovima najbrojniji bili Srbi.Nije bilo zagrebačke, varaždinske, zagorske već su postojale:Lička, Kordunaška, Banijska itd).Hrvatski "borci" su se bavili istrebljenjem Srba u NDH, a za proširenje njihove buduće Hrvatske su se pobrinuli Srbi koje je Tito uspešno predriblovao šarenom lažom: Bratstvo & jedinstvo do te mere da ih je ubedio da nije potrebno kažnjavati Hrvate za genocid u ime neke svetle budućnosti. Umesto da to bude nauk za budućnost i da se konačno shvati i PRIHVATI prosta činjenica: Katolici Hrvati ne vole i preziru pravoslavne Srbe i TAČKA. I NIKADA nas, ma šta god se desilo, NEĆE VOLETI. TAČKA. I prema toj činjenici se treba pravilno postaviti. Ok, njihovo pravo da nas ne vole i tu se nema šta prigovoriti. Ne moraju nas voleti, a i mi ne moramo njih voleti. To ne znači da ih mi Srbi trebamo mrzeti. NE, ali prema njima treba zauzeti stav kao što ga oni imaju prema nama. I dok su oni monolitni i jedinstveni u stavu prema nama, kod nas ima pojedinaca koji prosto žude za hrvatskom ljubavlju !?! To su ti drugosrbijanci, ti neracionalni Srbi, koji nikako da se odupru inerciji bratstva & jedinstva i uprkos očiglednoj netrpeljivosti Hrvata prema Srbima, uporno nas ubeđuju kako mi treba da ih volimo. Ja nemam drugo objašnjenje sem da kod njih dominira neka vrsta mazohizma.Prihvatljivo im je odsustvo "ljubavi" recimo Bugara, Mađara, Austrijanaca itd ali ne prihvataju osustvo "ljubavi" Hrvata prema Srbima ?!? Objektivno Makedonija koja je kao nacija nastala odlukom komunističkog diktatora Tita i čije je današnje granice od Kumanova do Bitolja odredio srpski vojnik u prvom svetskom ratu i danas postoji. Podsetimo Makedonija je kao geografski pojam podeljena između Bugara (Pirinska), Grka (Egejska) i Srbije (Vardarska), ali Makedonaca ima samo tamo gde ih je Srbija "okupirala" (današnja Severna Makedonija. Njih u Bugarskoj više nema (postali su Bugari), a u Grčkoj takođe nemaa više ni jednog Makedonca. A podsetimo, teritorija današje Severne Makedonije se do dolaska komunista na vlast zvala Stara Srbija. Drugo "delo" komunističkog diktatora Tita je prevođenje muslimanske vere u "naciju" u današnjoj Bosni i Hercegovini. I kao što su svojevremeno njihovi predci napustili Hrišćanstvo i prešli u Islam, današnji muslimani su se preimenovali u Bošnjake, sa neskrivenom željom da dominiraju Bosnom i uvedu ako ne strogi Šerijatski zakon, ono bar da obezbede islamsku dominaciju. A da podsetimo da je viliki deo teritorije Bosne još u srednjem veku (pa i danas),bio naseljen srpskim življem. Problem Balkana je da su Srbi naseljavali veliki deo teritorije bivše Jugoslavije i bilo je potrebno to nekako anulirati i da bi vođenjem antisrpske politike bio potrebno "novokomponovanim nacijama" i "novonastalim" državicama, da svoj identitet graqde na antisrpstvu. Dakle bio je potreban nekakav haos, rat i slično, da bi se maskiralo etničko čišćenje Srba i njihovo proterivanje sa tih teritorija. Veliki podsticaj je stigao od američkog predsednika koji početkom 90-tih izjavi: "Republike koje se budu zalagale za očuvanje Jugoslavije, NEĆE imati našu pomoć i PODRŠKU" !!! To je bio signal za sve separatističke republike da poput hijena krenu da grizu po Srbiji, koja se jedina (uz tadašnju Crnu Goru) zalagala za očuvanje makar i krnje Jugoslavije. Ubrzo je smišljen izraz o tamnici naroda (Jugoslaviji), o navodnoj Srboslaviji i najgore o "velikoj Srbiji" i "igranka" je mogla da počne. Kada se tome doda Propaganda Zapadnih medija, sramna priča o JNA koja je preko noći postajala "okupatorska" vojska itd...itd. Optužbe na račun Srba su išle do apsurda, tako da smo došli do neverovatne činjenice da su Srbi isterani iz svih republika bivše Juge (etnički očišćeni), a da se upravo Srbija optužuje za etničko ćišćenje, pa čak i za "genocid". Ne vredi ni činjenica da je danas jedino Srbija multietnička, dok su sve bivše republike praktično ostale očišćene od Srba. Vrhunac paradoksa te politike dvostrukih aršina (koju prećutno podržava Zapad) vidimo u današnjem ponašanju crnogorskog režima (treba praviti razliku između Crnogoraca i Milogoraca).70-tih godina nisi mogao biti Srbin u sred Beograda, od Crnogoraca koji su se dičili kao jedini i pravi Srbi mnogo bolji od samih Srba koji su živeli u Srbiji. A ako ima slučajno dirneš u Njegoša (dičili se svi do jednog da Gorski Vijenac znaju napamet), oči bi ti izvadili. A pogledajte danas. Sramno Milogorci svoju politiku grade na antisrpstvu, svoj identitet grade na poricanju Srpstva, a po Njegošu se pljuje i osporava sve u 16. Eto to je najkreće bi prikaz prljave politike Zapada kao i domaćih drugosrbijanaca koji se neskriveno priklanjaju toj prljavoj političkoj raboti. Ti nastavljači titoističkih ideja, ti podržavaoci kominterovskih teorija o "Slaboj Srbiji, ali jakoj Jugoslaviji" ti zagovornici bratstva & jedinstva, ti neodgovori podržavaoci nove šarene laže koja danas glasi: " Evropa nema alternativu" ?!? Sve ama baš sve IMA ALTERNATIVU. I na kraju danas ti drugosrbijanci pljuju po nacionalizmu. Gade se nacionalizma posebno ako je srpski nacionalizam. I dok Italijan sa ponosom može govoriti: "Ja sam Italijan" ili Nemac : "Ja sam Nemac", ukoliko Srbin kaže : "Ja sam Srbin", odmah ga proglašavaju šovinistom, nazadnim elementom,poštovaocem srpske pravoslavne crkve i sličnim bljuvotinama. Ružno je biti šovinista, mrzeti druge nacije, ali njima je pojam nacionalist (posebno ako je srpski)nešto sasvim dekadentno, ali im je zato srpski autošovinizam nešto sasvim normalno.

  • Kosovac says:

   @ Mime Nikolic,…. Pažljivo sam pročitao, i drago mi je da nisam jedini koji ima ista saznanja i isto misli. Naročito bih podvukao ovo „Podsetimo Makedonija je kao geografski pojam podeljena između Bugara (Pirinska), Grka (Egejska) i Srbije (Vardarska), ali Makedonaca ima samo tamo gde ih je Srbija "okupirala" (današnja Severna Makedonija. Njih u Bugarskoj više nema (postali su Bugari), a u Grčkoj takođe nema više ni jednog Makedonca. A podsetimo, teritorija današje Severne Makedonije se do dolaska komunista na vlast zvala Stara Srbija“.

   • Mime Nikolic says:

    Kosovac, zbog dužine moga teksta, nisam ulazio u poznate mehanizme kojima su komunisti brisali prisustvo Srba u Makedoniji. Radi se o nasilnom menjanju prezimena koje je bilo primenjivano u Makedoniji (Staroj Srbiji). Prezimena koja su se završavala na IĆ (tipično Srpska) tipa: Dorđević, Jovanović, Petrović itd, su menjana u Dorđevski, Jovanovski, Petrovski i time se želelo da anulira Srpstvo. To nije rađeno sa Bugarskim življem, jer su oni zadržavali nastavke: OV i EV (Hadžimanov, Zajev itd). U svom ludačkom zanesenjaštvom i ideopoklonstvi prema Titu, Srpski komunisti su učinili užasan greh, uprkos saznanju da sve na šta su pristajali, ide u korist srpske štete. NA kraju, naši očevi su takođe prekinuli tradiciju svih naših predaka, koji su uprkos velikim teškoćama i živeći živote zasnovane na srpskoj tradiciji, uspeli da opstanu vekovima. Naši očevi su tu tradiciju odbacili i poput muva bez glave, naseli na komunističku bljuvotinu o stvaranju "novog čoveka" po modelu tadašnje komunističke Moskve. Obzirom da su mnogi Srbi živeli od svojih njiva uporno poštujući tradiciju, komuinizam im se učinio kao "hleba bez motike". I ne može se poreći da im je darovao i velike dobiti: besplatni stanovi, letovanja na moru , besplatno školstvo, zdravstvo itd. To su bili izazovi kojima je bilo teško odoleti i Srbi su naseli i zbog svih tih benefita, postali su veliki sledbenici kako Jugoslavije, tako i Austriskog kaplara Tita, koji ih je vodio, a protiv koga su se borili u Prvom svetskom ratu !!! Svi do jednog su znali da tu nešto nije kako treba, ali su ćutali uživajući u onome što su dibijali bez truda (stanovi itd). Rođen sam još u FNRJ (Federativna narodna republika Jugoslavija) i preživeo sve njene faze razvoja i propasti. Priznajem i ja sam u jednom preiodu žalio za Jugom. I sam sam bio žrtva komunističke indoktrinacije, ali danas kada je više nego očigledno da su Srbi najveće žrtve Jugoslavije, NESHVATLJIVO mi je da ima ljudi poput drugosrbijanaca koji nošeni refleksijama Jugoslavije, još propagiraju njene tekovine, čak i najveću bljuvotinu te Jugo ideologije: bratstvo & jedinstvo. I to je prva i najbitnija stvar koju SRBI MORAJU DA SHVATE. Prestati sa bolečivim stavom prema bivšom "braćom" i svakome odgovoriti načinom kako oni nas danas trutiraju. Dobro znaju da smo mnogima od te braće, našom krvlju doneli slobodu, a umesto makar malo zahvalnosti, oni pišaju po nama i tretiraju nas kao najgore neprijatelje. Ne moramo ih mrzeti, ali im trba uzvraćati ISTOM MEROM. Paradoksalno je da nas recimo država Mađarska više ceni i poštuje od Hrvatske ili Bosne. A dokle su spremni da idu, nažalost danas smo svedoci SRAMNE ANTISRPSE POLITIKE MILOGORACA ?!? Zaboravimo Jugoslovenstvo i vratimo se tradiciji, koju su naši očevi prekinuli, napuštajući srpsku tradiciju predaka,prihvatanjem nametnutog nam komunizma kojij je sprovodio komunistički diktator, Zagorac Hrvat Broz !!!

 15. Beli Orao says:

  Pravo rečeno , đubrad ide kod fašista, vjerujem da su i ti što tamo idi isti kao i oni što ih ugošćuju, govna se na govna lijepe a muve naslađuju!!!

 16. Mi says:

  Podržavam komentar Antonića. Lelek nad otvorenim grobom srpske nejači , nad srpskim nacionalizmom ...... Ne ide... Narikače masne ugojene , okačene na srpski budžet, sve o našem trošku i na našu štetu....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *