Антонио Гутереш од данас генерални секретар УН

Antonio Gutereš od danas generalni sekretar UN

1 januara 2017

antonio-guterres-4565

Bivši premijer Portugala i doskorašnji visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš danas je zvanično započeo petogodišnji mandat na funkciji generalnog sekretara UN, na kojoj je nasledio Ban Ki Muna.

Gutereš (66), koji je po struci inženjer, umereni je socijalista i proevropski je orijentisan, a u međunarodnim krugovima priznat je kao ličnost sa kojom je moguć dijalog o mnogim ključnim pitanjima.

On je 12. decembra položio zakletvu kao novi generalni sekretar UN i tom prilikom pozvao tu organizaciju da se pripremi za promene, založivši se za globalno reformisanje strategije i operacija pod kontrolom UN u cilju unapređenja mira i bezbednosti.

Gutereš je neposredno posle izbora za prvog čoveka UN istakao da će njegov prioritet biti okončanje rata u Siriji, ocenivši da je ispunjenje tog cilja od vitalnog zajedničkog interesa za svetske lidere.

Dosadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je nedavno da je Gutereš najbolji izbor i da će mu značajno iskustvo pomoći da vodi UN u ključnim trenucima.

Gutereš je izabran posle nekoliko rundi neformalnog izjašnjavanja o kandidatima i tajnog glasanja u Savetu bezbednosti, a Generalna skupština UN zvanično ga je 13. oktobra izglasala za novog generalnog sekretara.

KOMENTARIJedan komentar

  1. General VS says:

    Antihrist

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *