АПЕЛ СПЦ: Помозите страдалима из Сирије!

APEL SPC: Pomozite stradalima iz Sirije!

27 avgusta 2015

spc-sabor-vladike-irinej-600x338Srpska pravoslavna crkva saoseća sa stradalnicima iz Sirije, Iraka i drugih država i poziva državne vlasti i građane da nastave da im pružaju svesrdnu pomoć.

U saopštenju se navodi i da SPC saoseća „sa ovim novim beskućnicima sa Istoka“, i poziva „narod da im otvori svoje srce i dušu“.

Kako se podseća, Sveti arhijerejski Sinod je na jučerašnjoj sednici primio sa odobravanjem izveštaj dobrotvorne fondacije SPC „Čovekoljublje“ o njenom pomaganju migrantima u našoj zemlji od prvih dana kad su se pojavili.

U saradnji sa Komesarijatom za izbegla i raseljena lica i sa svojim inostranim partnerima, „Čovekoljublje“ deli pomoć u hrani, higijenskim sredstvima, paketima za bebe, kontejnerima sa tuš kabinama i toaletima…

„Kao što su činili ’Čovekoljublje‘ i SPC prošlih decenija sa stotinama hiljada domaćih izbeglica i raseljenih lica, sa istom ljubavlju i žrtvom to čini SPC i sa svim stradalnicima iz Sirije i Iraka, kao i nekih drugih država sa Bliskog istoka, iz Azije i iz podsaharske Afrike“, navodi se u saopštenju.

Za ukazivanje i prikupljanje pomoći izbeglicama, na putu od Preševa i Zaječara do severnih granica Srbije možete se obratiti sveštenicima u tim mestima, kao i ljudima u „Čovekoljublju“ na telefon +381 (0) 11 36 72 971 i +381 (0) 11 30 65 445, ili na imejl adresu:beograd@covekoljublje.org .

KOMENTARI4 komentara

  1. Mali says:

    Ako ne volis samog sebe,nemozes voleti ni druge...Ne mogu da sporim,human je gest,saosecati i apelovati na pomoc stradalima iz ratnih podrucja.Slazem se sa tim.Ali ima nesto sa cim se ne slazem.Gde je apel za pomoc i stradale u svom sopstvenom narodu,koji je osakacen u svakom smislu..pa zar za sopstveni narod nemate osecaja,ljubavi,sazaljenja,apela???To nije u skladu sa prirodom,da ono sto je daleko,bude blize srcu,nego ono sto je u tvojoj kuci.Intezitet bi trebao da opada sa udaljenoscu.Ja se uvek zalazem za ljubav i harmoniju u svom okruzenju,pa se kasnije moze nadgradjivati na dalje.Hocete da zidate nesto daleko i visoko,a nemate izgradjen temelj u svojoj kuci. Pozdrav svim ljudima,koji sire ljubav i harmoniju u svom okruzenju,bez obzira,koje vere i nacije bili.

  2. Svetislav says:

    @Mali..Odlican komentar. Niko ne osporava pravoslavno hriscansko covekoljublje i dobrocinstvo, ali ja nisam cuo da se Sabor isto tako javno oglasio za prognane iz sopstvenog naroda tokom proslih ratova? Bilo je skupljanje humanitarne pomoci, ili smestanje u smrdljive barake, gde se cekalo dok je pola srpskog naroda umrlo od tuge, ili se raselilo po svetu. Mozda je to i bio cilj, jer i Crkva je tu zatajila baveci se svojim povracajem imovine (sto je u redu), ali je tako neznajuci podrzavala prognane da prodaju imovinu u hrvatskoj, bih i Kosmetu za bud zasto, i pomogla etnickom ciscenju sopstvenog naroda.

  3. Milan says:

    Slažem se sa prethodna dva stava, znači pitanje je zašto se ne oglašavaju kada je u pitanju stradanje Srba koje je pojačano od kada je glavni konvertit uzjahao u sedlo? Izgleda da je u pitanju samo jedno od preduzeća, ovog puta Crkveno (slično žutom ili ovom sadašnjem polupismenom) i kada bi znali koliko su teški, ovako lepo poređani u materijalnom smislu, shvatili bi kolika ima je težina u duhovnom smislu i čemu mogu da se nadaju Srbi sa njima sve takvima na čelu.

  4. Milan says:

    Setih se još nečega. Dadoše oni blagoslov da se poseče Hrast Zapis ovog Naroda, star oko šest stotina godina. Da li su možda dali i blagoslov za seču svog Naroda?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *