Апел за отаџбину

Apel za otadžbinu

16 juna 2015

Vladimir-Djukanovic  65Piše: Vladimir Đukanović

Nije prijatno kada predsednik vlade pozove naciju na jedinstvo, jer nas čeka pakao u narednom periodu. Ostaje samo pitanje šta je istinski razlog takvog dramatičnog apela i oko čega da budemo jedinstveni? Šta je to što je predsednik vlade imao na uvid a što mi građani iz određenih razloga baš i ne moramo sve da znamo? Šta je to tako pakleno što nas očekuje?

Nisam neko ko je na izvoru informacija, ali jesam neko ko godinama poznaje Aleksandra Vučića. Nije njegov stil da dramatizuje situaciju niti da bez razloga uzbunjuje naciju. Svako ko poznaje Vučića veoma dobro zna da vodi računa o onome što izgovara, posebno kada drži konferenciju za štampu. To su ozbiljne pripreme i merenje svake reči koja će iz njegovih usta izaći. Nikad nisam video političara koji tako ume da proguta knedlu i prikrije sopstvene emocije u bitnim situacijama, jer je svestan da njegove reči imaju posebnu težinu.

Samim tim, njegov dramatičan poziv na jedinstvo zbog pakla koji nam sledi trebalo bi da uzmemo ozbiljno. Situacija se, činjenica je, zaoštrava i na globalnom a sve više i na regionalnom nivou, što nas nikako ne može da ostavi neokrznute. Naprotiv, mnoge zapadne sile će, zarad opravdanja njihove višegodišnje politike na ovim prostorima, na razne načine pokušavati da nam lupaju šamare. Za sada se naša borba svodi na to da ti šamari budu blaži, a nema nikakve dileme da će nam obrazi svakako brideti.

Da li Vučić može do kraja da bude otvoren prema građanima, pa da nam do detalja objasni šta nas čeka? Ubeđen sam da ne može, a nema ni potrebe. Ipak, s obzirom da se od nacije zahteva jedinstvo, bilo bi dobro da nam se malo detaljnije objasni oko čega se ujedinjujemo kako bi to jedinstvo zaista imalo efekta. Možda ne bi bilo loše i da se zakaže posebna sednica parlamenta, na kojoj će predsednik vlade izneti okvirno šta nas sve čeka u narednom periodu i da li smo se adekvatno pripremili da odgovorimo izazovima. Svakako, strategija se ne otkriva i bilo bi besmisleno o njoj javno govoriti, ali posle poziva na jedinstvo nacije jedno takvo obraćanje pred narodnim poslanicima sigurno bi imalo efekat.

Rezolucija Velike Britanije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN je veoma ozbiljan izazov. Ništa manji nije ni rezolucija na istu temu američkog kongresa. Gomila laži i sramnih konstrukcija oko zbivanja u Srebenici, uz totalno negiranje stradanja srpskog naroda na tom prostoru, danima će nam se servirati sa svih mogućih strana. Sledi nam obeležavanje 20 godina od zločinačke akcije „Oluja“, gde bi valjda mnogi bili srećni da Srbija pozdravi etničko čišćenje sopstvenog naroda sa prostora Republike Srpske Krajine. Pritisci oko Kosova i Metohije biće nesnosni, a, ako na sve to dodamo sve ozbiljnije zaoštravanje situacije u Makedoniji, situacija lako može da se zapali u nešto više od običnih protesta.

Naravno, sve to zavisi od kreatora kriza na ovim prostorima, kojima miran Balkan sve manje odgovara. Takvi lagano mogu da aktiviraju vehabije, protiv kojih se navodno toliko bore širom planete. Što se tiče globalnog nivoa, što se više bude zaoštravala situacija u Ukrajni i na Bliskom Istoku, po nas može da bude samo gore. Što se NATO bude više približavao ruskoj granici uz zveketanje raketama, naš položaj i pozicija neutralnosti biće teži. I na kraju – biću krajnje iskren – sve što Srbija bude bolje ekonomski stajala, mnogi će želeti da je više pritiskaju i srozavaju. Mnogima jaka Srbija kao lider među državama bivše SFRJ nikako ne odgovara.

Sve u svemu, teško vreme je pred nama, ali – služeći se Pašićevom krilaticom – spasa nam nema, propasti nećemo. Borićemo se za našu otadžbinu.

(Standard.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. teletabis says:

    E moj Burazeru, pa bolje na buvljoj pijaci prodavci nude bofluk robu nego što Ti pokušavaš da opravdaš sve gluposti svoga Vođe. Besplatan savet: u laži su kratke noge.

  2. yugovic says:

    Jos jedan Djukanovic .Spasavaj se ko moze !!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *