APELACIONI SUD PRESUDIO: Palma je vređao LGBT populaciju

APELACIONI SUD PRESUDIO: Palma je vređao LGBT populaciju

12 jula 2014

markovic-palma03Apelacioni sud u Beogradu presudio je da je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kriv za diskriminaciju LGBT populacije, saopštila je danas Gej strejt alijansa (GSA).

U saopštenju, GSA navodi da je Apelacioni sud preinačio odluku Prvog osnovnog suda i doneo pravosnažnu presudu kojom se usvaja žalba GSA i utvrđuje diskriminatorsko ponašanje Markovića, koji je „izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije“.

Apelacioni sud je zabranio Markoviću da ponovo diskriminiše i naložio mu da plati sudske troškove GSA od oko 57.000 dinara, u roku od 15 dana od prijema presude.

GSA je u saopštenju pozdravila odluku Apelacionog suda i izrazila zadovoljstvo što je usvojena njena žalba u sudskom postupku koji traje od 2011.

Odlukom Apelacionog suda se u značajnoj meri vraća poverenje i LGBT osoba i drugih građana u sudski sistem, ocenila je je GSA.

GSA navodi da se u obrazloženju odluke Apelacionog suda kažeda Marković, „kao ugledna politička ličnost i predsednik stranke, ima pravo na sopstveno mišljenje, ali i obavezu da u javnim nastupima ne propagira diskriminaciju“.

„Posebna je obaveza političara, samim tim i tuženog, da promoviše vrednosti demokratskog društva kao što su pluralizam, tolerancija i pravo na različitost“, kaže se u obrazloženju Apelacionog suda.

Pravna služba GSA je protiv Markovića, 2011. godine, podnela tužbu jer je lider JS 15. avgusta 2011. godine rekao da je „stav Jedinstvene Srbije i njegov lični stav da su protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *