Aplikacije i sajtovi koje bi trebalo da izbegavate

Aplikacije i sajtovi koje bi trebalo da izbegavate

13 oktobra 2014

aplikacije4f5fEdvard Snouden je čovek koji je potpuno razotkrio NSA sistem nadzora i prikupljanja podataka o korisnicima na internetu, i aktivista za bolju zaštitu privatnosti i bezbednosti korisnika onlajn. Bez obzira na to što se trenutno kao azilant krije u Rusiji od američkih vlasti i zakona, to ga nije sprečilo da u onlajn intervjuu otkrije koje su to aplikacije i sajtovi koje bi svako korisnik interneta trebalo da izbegava.

Iako nam Gugl i Fejsbuk i ne zvuče previše sigurno sami po sebi, zbog gomile problema koje su imali u prošlosti sa curenjem i „predavanjem“ podataka korisnika drugim licima, Snouden baš za njih kaže da bi trebalo da ih se klonimo po svaku cenu. On je naveo da je i Dropbox izuzetno rizičan, jer osim što ne mari dovoljno za privatnost svojih korisnika, taj sajt i aplikacija čak nemaju ni internu enkripciju podataka.

Edvard Snouden savetuje i da klasične SMS poruke, koje se špijuniraju svakodnevno, zamenimo aplikacijama „Silent Circle“ i „Open Whisper Systems“, koji omogućavaju sigurnije i bolje enkriptovano slanje poruka, obavljanje poziva i pristup internetu.

„Šaptač“, kako ga nazivaju mediji, je onima koji odmahuju rukom na sve ovo i tvrde da ih je baš briga što ih i da li ih neko prati i špijunira poručio: „Kada kažete kako vas tako nešto ne zanima, vi, zapravo, poručujete svima da nemate pravo na privatnost. To znači da ste opravdali i odobrili da vas špijuniraju i prate. To je izuzetno loše“.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *