АПОКАЛИПСА НА ВРАТИМА: Седам британских морнара на нуклеарној подморници КОРИСТИ КОКАИН!

APOKALIPSA NA VRATIMA: Sedam britanskih mornara na nuklearnoj podmornici KORISTI KOKAIN!

15 aprila 2019

Skandali u britanskoj vojsci se umnožavaju. Prvo je početkom aprila Ministarstvo odbrane Velike Britanije pokrenulo hitnu istragu pošto se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem pripadnici padobranske brigade u Kabulu vežbaju gađanje pucajući u plakat na kome se nalazi lik lidera laburista Džeremija Korbina.

Desetak dana posle „vežbe gađanja“ izbio je još žešći skandal. Sedam mornara britanske nuklearne podmornice „Talent“, koja je trebalo da započne operaciju praćenja ruske podmornice u Severnom moru, uoči isplovljavanja bilo je suspendovano zbog upotrebe kokaina, piše „Dejli mejl“.Nakon potvrde rezultata analiza, mornari su predati vojnoj policiji, dok je isplovljavanje „Talenta“ odloženo. Razlog za odlaganje nije naveden, ali kako piše „Dejli mejl“ isplovljavanje zahteva prisustvo cele posade podmornice.

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji, kaže za Sputnjik da su ti incidenti indikator ozbiljnih promena u savremenim profesionalnim vojskama, prvenstveno na Zapadu, jer u suštini se sve vrednosne promene koje se dešavaju u društvu reflektuju i na oružane snage.

„Sve ovo s čim se kroz medije informišemo samo predstavlja jedan aspekt ili bledu sliku realnih procesa koji se dešavaju u tim oružanim snagama. Kad govorimo o narkomaniji i sličnim problemima, oni jesu vidljivi u državama Zapada, prvenstveno u britanskoj vojsci i reflektuju se kroz različite pojave nediscipline, pa čak i u takvim strategijskim snagama kao što su nuklearne podmornice i vazduhoplovstvo“, objašnjava Kovač.

I u moralnoj dimenziji postoji takođe sunovrat, smatra naš sagovornik i dodaje da u demokratskim društvima, u skladu sa demokratskim principima, vojska ne bi trebalo da se meša u unutrašnje političke odnose i međustranačke borbe.

Vežba gađanja na Korbinovom liku govori da je došlo do promena i po tom pitanju i da vojska na taj način vrši neku vrstu politizacije i bavi se pitanjima odnosa ključnih igrača na političkoj sceni, ističe Kovač.

„U svakom slučaju, to se negativno reflektuje i na stabilnost samog društva, na unutrašnju bezbednost, a može se reći i da se negativno reflektuje i na međunarodnu bezbednost, pogotovo što govorimo o državi sa nuklearnim potencijalima, tradicionalnoj kolonijalnoj vojnoj sili koja se i dalje ne odriče aspiracija da bitno utiče na svetska kretanja, a posebno na bezbednost u Evropi“, naglašava general-major u penziji.

Takođe, ostrašćenost Velike Britanije u odnosima prema Rusiji jeste problem koji se može reflektovati na posezanje oružja u nekim konfliktnim situacijama u regionima poput Baltika, Sredozemlja ili Crnog mora, kao i na krize koja se projektuju u vezi sa Ukrajinom i drugim regionima duž linije podele uspostavljene na evropskom kontinentu, zaključuje Kovač.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. qwerty says:

    Da ga čovek pita: "Što voziš kad piješ drogu?". Ali bolje i to nego da sede na ladnom betonu ispred prodavnice...

  2. Pera says:

    Nije to nista, to su samo uhvaceni, a da ne pricamo od oko 80 % americkih soldzera, ili cionistickog topovskog mesa !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *