APSURD: Građani Srbije će „gazda Jezdi“ platiti odštetu 150.000 €

APSURD: Građani Srbije će „gazda Jezdi“ platiti odštetu 150.000 €

19 oktobra 2013
jezda-hroJezdimir Vasiljević ima pravo da tuži državu za neosnovani boravak u pritvoru, u kom je proveo četiri i po godine, jer nije pravosnažno osuđen. Da li će vlasnik nekadašnje piramidalne štedionice „Jugoskandik“ i tužiti državu odlučiće nakon što njegovi advokati dobiju pisani otpravak presude Apelacionog suda kojom je zbog apsolutne zastarelosti odbijena optužba protiv njega.Profesor krivičnog procesnog prava Milan Škulić objasnio je u izjavi za Tanjug da prema zakonu, lice prema kom postupak nije okončan pravosnažnom osuđujućom presudom može da traži odštetu od države za vreme koje je provelo u pritvoru.

U konkretnom slučaju, Vasiljević ima status lica koje je bilo neosnovano u pritvoru pošto je postupak završen odbijanjem optužbi zbog zastarelosti krivičnog gonjenja i može da podnese odštetni zahtev protiv države, rekao je Škulić.Branilac Vasiljevića advokat Branka Tabaroši rekla je Tanjugu da je Vasiljević u pritvoru proveo četiri i po godine.

Ona je napomenula da još nije dobila pisani otpravak presude Apelacionog suda, i da će o odštenom zahtevu odlučiti nakon što odluku vidi, ali da će verovatno tražiti odštetu. Vrednost nadoknade za dan bez slobode košta od 4.000 do 11.000 dinara, što znači da bi Vasiljević mogao da uzme od države i do 150.000 evra odštete.

Međutim prehtodno bi morao da pregovara sa državom o visini naknade jer je po zakonu obavezna najpre sporazumna nagodba o odšteti a ako do nje ne dođe lice ima pravo da podnese tužbu za naknadu štete.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu kojom je Vasiljević poznat i kao „gazda Jezda“ bio osuđen na pet godina zatvora i zbog procesnih razloga zastarelosti krivčnog gonjenja odbio optužbu protiv njega.

Vasiljević je inače dva puta bežao iz zemlje. Prvi put 1993, nakon kraha štedionice, ali je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Nakon višegodišnjeg suđenja, Vasiljević je ponovo iz Srbije pobegao 2006. godine i suđenje je tada bilo prekinuto. Zbog bekstva mu je propalo i jemstvo od oko milion evra hipotekom na kući na Dedinju, koju je za njega založio prijatelj.

Država je u međuvremenu naložila prodaju kuće kako bi se naplatila za propalo jemstvo ali taj postupak do danas nije sproveden jer je Vasiljevićev prijatelj u meduvremenu preminuo a nad kućom se vodi ostavinska rasprava…

Vasiljević je u Centralnom zatvoru u Beogradu bio ponovo od 26. marta 2010. godine, kada je izručen Srbiji iz Holandije, u kojoj je godinu dana ranije uhapšen po srpskoj poternici. Pritvor mu je ukinut na dan kad je izrečena prvostepena presuda 20. februara 2013. Danas, on hoda uz pomoć štaka i često se žali na loše zdravstveno stanje.Svi optuženi su tokom procesa negirali krivicu za zloupotrebu službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u „Jugoskandiku“.

Početkom devedesetih, hiljade ljudi širom Srbije ulagale su novac u Jugoskandik, kako bi uz visoke kamate izvukli veliki profit za kratko vreme. Mnogi su prodavali nekretnine, vozila i dragocenosti da bi novac uložili u štedionicu i brzo nakon njenog kraha „ostali praznih šaka“.

Narodna banka Srbije u više navrata pokušavala je da veštačenjima utvrdi tačnu štetu kao i vrednost imovine Jugoskandika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *