„Apsurdno je bombardovati jednu zemlju da bi se pomoglo njenom narodu“

„Apsurdno je bombardovati jednu zemlju da bi se pomoglo njenom narodu“

12 septembra 2013

Damascus signU Kairu za vreme zasedanja Arapske lige ministri inostranih poslova ovih zemalja usvojili su rezoluciju u kojoj su pozvali UN da preduzmu mere protiv sirijskih vlasti. Protiv oružane intervencije se založio Egipat, Irak, Liban, Tunis i Alžir.

Savetnik premijera Iraka Ali al-Musavi je rekao za Glas Rusije čime preti Iraku ovaj stav:

Irak je bio, jeste i biće protiv vojne intervencije. Istog mišljenja se pridržava i Alžir, Liban, Mauritanija, Tunis i Egipat. Na Egipatskom univerzitetu Al-Azhar (glavni islamski univerzitet sveta) izjavili su da će intervencija u Siriji biti izazov za čitavu arapsku naciju. I mi se sa tim slažemo. Teško je zamisliti kako bombardovanje zemlje može da pomogne njenom narodu. To je apsurd.

Što se tiče moguće osvete ili nekih sankcija, Irak je i tako u nemilosti. Na sve načine nas bojkotuju na Bliskom Istoku, ne daju nam punopravno da učestvujemo u regionalnim pregovorima. Kažu nam: Ili ste sa nama, ili protiv nas!

Nepomirljiva pozicija nekih arapskih zemalja u pogledu Sirije svedoči o tome da su ove zemlje već uložile svoje „ investicije“ u sirijsku krizu sa velikim planovima za budućnost. Novac je uložen, a rezultata nema, sirijska armija pobeđuje teroriste. zato je prirodno što oni mole SAD da udare po Siriji, jer tada njihov novac, vreme i napori neće propasti uludo.

Irak radi na formiranju Arapskog umerenog fronta, koji će delovati isključivo u interesima arapskog drutšva i mira u regionu, između ostalog protiv intervencije u bilo kojoj zemlji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *