Арапска лига одбацила „СПОРАЗУМ ВЕКА“

Arapska liga odbacila „SPORAZUM VEKA“

1 februara 2020

Arapska liga je u subotu nakon vanrednog zasedanja odbacila „sporazum veka“ o rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba nazivajući ga nepravednim i pozvala međunarodnu zajednicu da se odupire pokušajima Izraela da ga realizuje.

Savet Arapske lige na nivou ministara spoljnih poslova održao je hitan sastanak na kome se raspravljalo o „sporazumu veka“. Generalni sekretar organizacije Ahmed Abu el Gjet ranije je izjavio da prvo upoznavanje sa američkim planom za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba ukazuje na kršenje prava Palestinaca na njihove zemlje.„Arapska liga je odlučila:

─ da odbaci izraelsko-američki ’sporazum veka‘, jer on ne zadovoljava minimalna prava i ambicije Palestinaca i narušava… međunarodno pravo i rezolucije UN;

─ da naglasi da odbija saradnju sa ovim nepravednim sporazumom i svu saradnju sa američkom administracijom na njegovoj realizaciji“, navodi se u završnoj izjavi nakon sastanka Arapske lige.

Liga je naglasila da stratešku varijantu rešenja problema predstavlja plan na osnovu arapske mirovne inicijative koji je usvojen na samitu u Bejrutu 2002. godine.

Organizacija je takođe upozorila Izrael da ne pokušava da realizuje sporazum i istakla da Sjedinjene Američke Države i Izrael smatra odgovornim za posledice takvih koraka.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da se suprotstavi svim dejstvima izraelske vlade“, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Palestinske nacionalne uprave Mahmud Abas saopštio je u subotu na zasedanju Arapske lige da je obavestio Sjedinjene Američke Države i Izrael da Palestina prekida sve odnose sa njima zbog „sporazuma veka“, koji je objavio američki predsednika Donald Tramp.

Trampov „sporazum veka“

Američki predsednik Donald Tramp objavio je 28. januara rezultate razvoja „sporazuma veka“ – nacrta sporazuma između Izraela i Palestine, kojim bi trebalo da bude okončan sukob u regionu. Plan predviđa stvaranje države Palestine i njenu demilitarizaciju, dok bi Izrael zadržao kontrolu nad istokom reke Jordan, a Jerusalim ostao njegov nepodeljeni glavni grad. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da taj dogovor uključuje i priznavanje Abu Disa za glavni grad Palestine na istočnoj periferiji Jerusalima, iza „ograde“ grada.

Abas je novi plan odbacio, rekavši da Palestinci insistiraju na priznavanju njihove države u granicama iz 1967, sa prestonicom u Jerusalimu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *