Arapske zemlje se nude da finansiraju napad na Siriju

Arapske zemlje se nude da finansiraju napad na Siriju

4 septembra 2013

Džon KeriArapske zemlje ponudile su da finansiraju bilo koju vojnu intervenciju koju bi SAD preduzele u Siriji, rekao je američki državni sekretar Džon Keri poslanicima. On je od poslanika tražio podršku za vojne udare na sirijski režim.

„Neke od arapskih zemalja su rekle da će one podneti troškove ukoliko su SAD spremne da sve preduzmu na način na koji su to ranije činile drugde. Eto koliko su one tome posvećene“, rekao je Keri u Spoljnopolitičkim odborom Predstavničkog doma Kongresa.

On je naglasio da je ponuda „prilično velika“, ali je i istakao da „još ništa nije izvesno“, javio je AFP.

Istovremeno, američki državni sekretar Čak Hejgel istakao je pred poslanicima da bi planirani vojni udar na Siriju značajno umanjio vojne kapacitete predsednika Bašara al-Asada, javio je Rojters.

Hejgel je, pored toga, ocenio da je „veoma velika verovatnoća“ da će Asad ponovo upotrebiti hemijsko oružje ukoliko SAD ne budu reagovale i jasno stavile do znanja da je upotreba takvog oružja neprihvatljiva.

Američka administracija već dva dana vodi intenzivnu kampanju kako bi ubedila poslanike da odobre ograničene vojne udare na Siriju zbog navoda o upotrebi hemijskog oružja.

Predsednik Barak Obama insistira da je sirijski režim prešao tzv. „crvenu liniju“ i da je izvesno da je 21. avgusta u napadu kod Damaska upotrebio hemijsko oružje i usmrtio oko 1.400 ljudi. Međunarodna zajednica ne može da ćuti pred „varvarstvom“ sirijskog napada hemijskim oružjem i neophodan je efikasan odgovor, izjavio američki predsednik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *