АРГЕНТИНА ДОБИЛА ПРЕДСЕДНИКА: Политички аутсајдер и анархокапиталиста будући станар Каса Росаде

ARGENTINA DOBILA PREDSEDNIKA: Politički autsajder i anarhokapitalista budući stanar Kasa Rosade

20 novembra 2023

LIBERTARIJANSKI ekonomista Havijer Milei izabran je u nedelju za sledećeg predsednika Argentine.

Sa 86,59 odsto prebrojanih glasova, Milei je pobedio sa skoro 56 odsto, dok je njegov rival u drugom krugu, ministar ekonomije Serhio Masa, dobio 44 odsto.Pre objavljivanja zvaničnih rezultata, Masa je u govoru priznao poraz. -Rezultati nisu ono što smo očekivali i kontaktirao sam Havijera Mileija da mu čestitam i poželim sreću, rekao je on, zahvalivši se svojim pristalicama.

– Ja sam čovek demokratije i ne cenim ništa više od presude naroda. Uveren sam da sutra možemo da počnemo da radimo sa Havijerom Mileijem kako bismo obezbedili urednu tranziciju [vlasti], napisao je predsednik Alberto Fernandez na Iks (bivši Tviter).

Milei, 53-godišnji samoproglašeni „anarhokapitalista“ koji vodi stranku Liberty Advances, upoređivan je sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom zbog njegove ponekad drske i ekscentrične ličnosti.

Tokom svoje kampanje, Milei je dao nekoliko radikalnih predloga, uključujući ukidanje centralne banke zemlje i zamenu argentinskog pezosa za američki dolar kao zvaničnu valutu. Takođe se založio da smanjenje javne potrošnje predstavlja način da se popravi ekonomija.

Glasači su frustrirani krizom troškova života i trocifrenom stopom inflacije, koja je tokom leta dostigla najviši nivo od ranih 1990-ih. Politički autsajder, Milei je svoju privlačnost izgradio oko obećanja da će oživeti ekonomiju, jer je Argentina na putu da sklizne u recesiju po šesti put u deceniji.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Baja je do kolena u judaizmu, citajte svetsku stampu: "Javier Milei, right-wing economist with a passion for Judaism, is elected president of Argentina." Ko bi rekao.

 2. Ficko says:

  Narod Argentine nije svestan šta je učinio sebi. Poveo se obećanjima koja ovaj nema šanse da sprovede. Ubrzo će se to uvideti, ali nema povratka. Kad se neko nađe u jadima gubi sposobnost rasuđivanja i podložan je manipulaciji.

 3. test01 says:

  Inace lik je katolik ali je presao u judaizam, kaze da je Amerika i Izrael najbolji saveznik Argentine i da treba da uvedu USD (dolar0 kao valutu... psuje papu i levicare. Videcemo da li je i on u stvari covek duboke drzave, u prvoj recenici sa sazeo sta je najbitnije.

 4. Zeka says:

  Nastavlja se po svetu "aktivna demokratija" i izbori na kojima nema narodnog kandidata i predstavnika najbrojnije, radničke klase. Svaka tema diktira se odozgo, a prave teme u vezi sa životima i perspektivom tzv.običnog čoveka guraju se u stranu i ignorišu.

 5. Cp6a says:

  Kraj će kaže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *