ARGENTINA OPTUŽUJE AMERIKU: Vi ste krivi za naš bankrot

ARGENTINA OPTUŽUJE AMERIKU: Vi ste krivi za naš bankrot

31 jula 2014

shutterstock_92687836Argentinske vlasti okrivile su SAD za pravnu bitku koja je gurnula zvanični Buenos Ajres u drugi bankrot za poslednjih 13 godina.

Argentina je optužila istovremeno jednog njujorškog sudiju i posrednike za nekompetentnost.

Argentina je 30. jula zvanično bankrotirala, nakon neuspešno završenih 11-časovnih pregovora sa dva američka hedž fonda koji su odbili da prihvate otpis duga po osnovu argentinskih obveznica u njihovom posedu, prenela je agencija Frans pres.

Horhe Kapitanić, šef kabineta argentinske predsednice Kristine Kirhner, okrivio je američku vladu za bankrot, do kojeg je došlo nakon presude američkog suda kojom je Buenos Ajresu blokirano servisiranje reprogramiranog duga i traženo da vrati 1,3 milijarde dolara duga američkim hedž fondovima.

„Ukoliko imate sudiju koji je agent špekulativnih fondova i ukoliko je i posrednik njihov agent, o kakvoj onda presudi govorite? Ovde postoji odgovornost same države, odnosno odgovornost SAD na kojoj je da stvori uslove za bezuslovno poštovanje suvereniteta drugih država“, rekao je Kapitanić na konferenciji za štampu u Buenos Ajresu.

On je, takođe, optužio njujorškog sudiju Tomasa Grijesu i posrednika u pregovorima sa hedž fondovima, Dena Polaka, za nekompetentnost, i naveo da će Argentina sa ovim slučajem izaći pred međunarodne sudove „kako bi ostvarila svoja prava pred međunarodnom zajednicom“.

Po današnjem otvaranju berze, argentinske akcije su izgubile 6,42 odsto vrednosti, što govori da su već počele da se osećaju posledice bankrota.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *