АРГЕНТИНЦИ СЕ ПОБУНИЛИ ЗБОГ КОСОВА: Шта они раде тамо?

ARGENTINCI SE POBUNILI ZBOG KOSOVA: Šta oni rade tamo?

28 januara 2023

Sekretar Odeljenja za Malvinska ostrva u argentinskom Ministarstvu spoljnih poslova Giljermo Karmona izrazio je, na sastanku UN, svoje nezadovoljstvo zbog prisustva vojnih trupa sa Kosova i Velike Britanije na Malvinima, ističući da je ta odluka protivna međunarodnim zakonima.

Kako pišu argentinski mediji, a prenosi Demokracia, Karmona smatra da dolazak Kosovskih bezbednosnih snaga u koordinaciji sa Ujedinjenim Kraljevstvom u misiju na Malvine, konkretno znači „provokaciju“ Britanije.Ambasador Argentine u Beogradu Osvaldo Marsiko nedavno je u intervjuu za Kosovo onlajn istakao da njegova zemlja „najoštrije osuđuje raspoređivanje takozvanih kosovskih specijalnih snaga na Malvinskim ostrvima“.

„To je jednostrani akt Ujedinjenog Kraljevstva suprotan Opštoj rezoluciji UN 37/9 koja poziva obe strane u sporu oko suvereniteta nad Malvinskim ostrvima i okolnim morskim prostorima da se precizno uzdrže od jednostranih akata koji prejudiciraju ishod pregovora. To dodatno militarizuje ovu oblast u suprotnosti sa rezolucijom Generalne skupštine UN 41/11 koja proglašava južni Atlantik zonom mira i saradnje.

Deset rezolucija Generalne skupštine UN i preko 40 rezolucija Specijalnog komiteta UN za dekolonizaciju izričito priznaju postojanje spora o suverenitetu između Argentine i Ujedinjenog Kraljevstva oko Malvinskih ostrva i shodno tome isključuju primenu principa samoopredeljenja kada je u pitanju ovaj poseban slučaj dekolonizacije“, rekao je Marsiko.

(Kosovo onlajn)

KOMENTARI2 komentara

  1. Neki znak na putu says:

    Pokušaj stvaranja novih Gurki ili izlaženje u susret onima koji bi to hteli da postanu ?

  2. Beli Orao says:

    Anglosaksonci ih uvlace na silu u UNO, ali nece moci, siptari se samo nadaju da se vec uvlace u medunarodne organizacije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *