Аргументована расправа

Argumentovana rasprava

26 marta 2015

Vladimir-Djukanovic 65 Piše: Vladimir Đukanović

Kažu nam da u Srbiji vlada medijska diktatura i da vlast cenzuriše medije. Elem, od pisanih medija na dnevnom nivou apsolutno antivladini su Kurir, Blic, Alo i Danas. Većim delom antivladine su Naše novine, takođe i Politika, dok su Večernje novosti nešto više na strani vlasti. Jedino Informer vuče na vladajuću vodenicu. Od nedeljnih izdanja NIN, Nedeljnik, Novi magazin i Vreme su apsolutno antivladini, kao i Pečat, s tim što Pečat u odnosu na pomenute nedeljnike ima drugačiji pristup i ideološke poglede. Tu je i neizostavni dvonedeljnik Tabloid, koji o predstavnicima vlasti, posebno o samom premijeru, piše takve gadosti da je prava sramota što se tako nešto uopšte svrstava u kategoriju medija.

Među televizijama B92, Prva i N1 su krajnje antivladine, RTS je, da kažemo, pola-pola mada više kroz emisije i priloge vuče protiv Vlade, Hepi je pristupačna svima, dok je jedino Pink na strani vlasti. U radio etru B92 i Radio Beograd prednjače u antivladinim stavovima, dok su ostale radio stanice manje-više muzičke. Kada govorimo o internet medijima, stanje je takvo da je gotovo stoprocentno internet izveštavanje antivladino.

Postavlja se pitanje o kakvoj se to cenzuri i diktaturi u medijima priča? Prostim sabiranjem, a i kroz uticaj, jasno je kao dan da je u Srbiji cenzurisana vlast, što je samo po sebi sumanuto. Recimo, u toj čuvenoj „režimskoj“ Politici pogledajte ko piše kolumne. Na pet protivnika vlasti dođe jedan pristalica vladine politike. Za Politiku pišu Jovo Bakić, Đorđe Vukadinović i mnogi drugi koji na froncle cepaju vlast u tzv. „režimskim“ novinama. Kada je tako nešto bilo moguće u Tadićevom režimu?

Takođe kažu da sadašnja vlast nije ništa uradila. Prvi put imamo suficit u budžetu. Finansijska konsolidacija se odvija odlično. Imamo nikad bolju poresku naplatu i kontrolu radnih inspekcija. Carina nikada bolje nije radila. Imamo fantastične rezultate u spoljnoj politici i Srbiju priznaju i zovu svuda, i na istok, i na zapad, i na sever, i na jug. U Srbiju su došli Putin, Li Kećijang i Manuel Vals, Srbija je bila domaćin Samita 16 država jugoistočne i centralne Evrope i postali smo neizostavan faktor na ovim prostorima. O posetama i susretima koje je imao predsednik Vlade u inostranstvu morale bi dve kolumne da se pišu.

Rešen je problem Železare bar na tri godine, na dobrom smo putu da rešimo problem FAPa. Namenska industrija nam nikada bolje nije radila, racionalizuje se javni sektor. I sve se to postiže u jeku najgorih mogućih pritisaka da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, ali i stravičnih pritisaka tajkuna kojima se ne dopada što se uvodi red u državu i što više ne mogu da diktiraju zakone.

Naravno, tu su i neizostavni štrajkovi, donekle opravdani, ali dobrim delom politički motivisani. Uzgred, mogao je Vučić da nastavi po starom i da podiže kredite do besvesti kako bi svima obezbedio plate i penzije. Tako bi sebi sigurno obezbedio još jedan mandat. Ipak, izabrao je da kaže istinu i da uradi ono što se mora po cenu da ga narod mrzi i da ga već sutra ili na narednim izborima smeni. To je ipak za pohvalu, jer, ako neko misli da je Vučić baš toliko lud i da uživa u tome što smanjuje narodu plate i penzije, onda ti koji tako razmišljaju imaju problem u svojim glavama.

Sve u svemu, u politici je potrebno ponekad upotrebiti argumente. Ali u medijskom nasrtaju na vlast, gde je Vučić kriv i kada pada kiša i kada neko ustane na levu nogu, svaki argument se obesmišljava i ne postoji mogućnost racionalne polemike. U Srbiji je nemoguće promovisati lepe vesti, a gebelsovski sistem obesmišljavanja svakog pozitivnog poteza Vlade je zastrašujući.

Sve u svemu, ovo je jedina vlast koja nema nikakav uticaj na medije i koja nigde nema mogućnost da promoviše pozitivne stvari koje je uradila.

Ne verujete? Ja napisah argumente, a vi me demantujte.

(Standard.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Goran says:

  ... i onda je mrmot zamotao cokoladu... U kojoj bajci ti zivis, prijatelju? Argumentovano pitanje.

 2. Toma says:

  Ko bi tebi jos verovao.Nema gde nisi bio vec.Bolje nemoj da se pojavljujes,tyreba da se stidis.

 3. Sredoje says:

  Jel vi to nama iz Brisela? Londona? Odakle se javljate, pobogu čoveče. Politika, Novosti - apsolutno vladine i nemačke(opa) novine. Ne znate? Pa čitajte onda. To što se pojavi neki polucenzurisani članak Vukadinovića i sličnih, je samo iz razloga što je recimo Vukadinović na čelu neke NVO, ko bi je znao kako se zove. Niste znali? Ko finansira NVO u Srbiji? Sada mislim da sam dosta rekao.

 4. Milun says:

  Na razanj s njim, barem neka vajda da bude od njega!

 5. Aleksandar says:

  Jel ovaj nas za....?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *