Археолози траже царску палату

Arheolozi traže carsku palatu

29 juna 2017

POČETAK arheoloških iskopavanja na lokalitetu „Glac“ u blizini Sremske Mitrovice najavljen je u Ministarstvu kulture i informisanja. Pretpostavlja se da se upravo tu nalazi palata koju je, verovatno, sagradio rimski imperator Maksimijan koji je živeo u trećem veku.

Dve trećine sredstava za realizaciju iskopavanja, obezbeđuje Univerzitet u Sidneju, a jednu trećinu Arheološki institut u Beogradu. Projekat sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja sa milion i 80 hiljada dinara. Ukupan budžet za ovu godinu je tri miliona dinara.

– Očekujemo izuzetne naučne rezultate i postignuća, razmenu iskustava i prakse – kaže ministar kulture Vladan Vukosavljević. – Ovo je dobar primer kako saradnja stručnjaka iz dve zemlje može da donese rezultate.

Arheološki institut u Beogradu i Univerzitet u Sidneju početkom februara ove godine potpisali su Sporazum o saradnji na projektu „Glac“, koji podrazumeva zajednička istraživanja do 2021. godine, kao i konzervaciju nalazišta. Australijski profesor Ridžard Majers, šef arheološkog tima, nada se da će dokazati da se na „Glacu“ nalazi palata rimskog cara, sagrađena za Maksimijanove roditelje – obične seljake.

I STUDENTI SARADNICI

NAJMLAĐI član tima je Jelena Šarović rodom iz Niša, koja je nedavno diplomirala na Arheološkom fakultetu u Sidneju. Pomoć će pružati i kolege sa BU koji žive u Sremskoj Mitrovici. U projekat su uključeni i Muzej Srema iz Sremske Mitrovice i Zavod za zaštitu spomenika.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    izgleda da profesor voli da Jelena pokaze noge

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *