Архитектура нашег дворишта

Arhitektura našeg dvorišta

23 aprila 2017

MAJ će u Beogradu biti u znaku arhitekture. Tačnije, dvanaestog izdanja Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) koja će izložbama, međunarodnim konferencijama, okruglim stolovima, seminarima, radionicama, ali i popularnim tematskim šetnjama kroz arhitektonsko nasleđe prestonice otvoriti ne samo aktuelna pitanja ove struke, već i najširoj publici približiti njen značaj u kulutri i društvu. Program i ciljeve ove manifestacije juče je u KCB predstavila Danica Jovanović Prodanović, jedan od osnivača BINA.

Svečano otvaranje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, koja će se ove godine odvijati pod nazivom „Dvorište ideja“, zakazano je za četvrtak, 27. april, u Likovnoj galeriji KCB, izložbom „Originalno o Nikoli Dobroviću: pojmovnik crteža savremene arhitekture“, koju je povodom pola veka od smrti velikana jugoslovenske arhitekture osmislila Ljiljana Blagojević. Dobroviću kao srednjoevropskom arhitekti posvećen je i poseban seminar, kao i tribina o budućnosti njegovog remek-dela, u bombardovanju srušene zgrade Generalštaba.

Iz evropskog projekta „Gradovi deljenja: kreativni podsticaj“, u kojem će BINA učestvovati naredne četiri godine uz još jedanaest partnera, proisteklo je i ime ovogodišnje manifestacije („Dvorište ideja“), jer je upravo dvorište osnovni zajednički, javni prostor svakog grada. Na ovu temu biće održana i jednodnevna konferencija, dok će pod okriljem druga dva projekta „Kreativne Evrope“, u koji je uključena BINA, biti organizovana konferencija „Predgrađa Beograda – Zamisli budućnost“. Ovaj skup biće, smatra Danica Jovanović Prodanović, izazovan mladim arhitektama.

ITALIJANI

U Muzeju grada Beograda, u Resavskoj ulici biće održane čak tri izložbe „Školjka muzeja: tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda“, „Biseri muzeja: buduća stalna postavka MGB“ i „Godišnje nagrade za arhitekturu i arhitektonski i urbanistički konkursi“. U Italijanskom kulturnom centru biće otvorena postavka rimskog Maksi muzeja „Male utopije – Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije“, a BINA će ugostiti i njenog kustosa Pipa Ćoru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *