Arijel Šaron na ivici smrti

Arijel Šaron na ivici smrti

10 januara 2014

ariel-sharon-dead-photoZdravstveno stanje bivšeg izraelskog premijera Arijela Šarona, koji se nalazi u komi od 2006, dodatno se pogoršalo, izjavili su zvaničnici bolnice.

Oni su dodali da se njegovo stanje drastično pogoršalo proteklih par sati i da je od tada Šaronova porodica pored njegovog kreveta. 85.godišnjem Šaronu, koji je postao premijer 2001, otkazalo je nekoliko organa, uključujući i bubrege, prenosi BBC.

Podsetimo, Šaronovo stanje počelo je naglo da se pogoršava poslednjih dana 2013. godine i od tada se nalazi pod stalnim lekarskim nadzorom u bolnici Šeba kraj Tel Aviva. Prema izjavama direktora bolnice u kojoj leži Šaron, lekari su pokušavali na sve načine da spreče otkazivanje rada organa, a bio je i na dijalizi.

Takođe, dobio je i infekciju krvi, zbog čega mu se i dogodio moždani udar 2006. godine, od kada je u komi. Vesti o njegovom zdravstvenom stanju danima već pune naslovne strane novina, a većina izraelskih TV stanica ima reportere koji dežuraju u bolnici.

Direktor bolnice Šeba nedavno je izjavio da samo čudo može spasiti Šarona.

Šaron je jedna od legendarnih, ali i kontroveznih izraelskih ličnosti. Kao jedan od najčuvenijih izraelskih generala bio je poznat po smelim taktikama i povremenom odbijanju da poštuje naredbe, podseća Asošiejted pres. Kao političar dobio je nadimak Buldožer.

Za premijera je izabran 2001. godine nakon što je godinama bio jedan od predvodnika tvrdolinijaša. Međutim, sredinom 2005. godine naredio je unilateralno povlačenje izraelske vojske i jevrejskih naseljenika iz pojas Gaze, čime je okončano skoro četiri decenije kontrole te palestisnke teritorije.

Bio je to šokantan preobražaj za čoveka koji je odigrao ključnu ulgu u izgradnji jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

On je napustio svoju konzervativnu partiju Likud i osnovao centristočku stranku Kadima. Očekivalo se da će biti lako izabran ponovo za premijera kada je doživeo moždani udar. Njegov zamenik Ehud Olmert izabran je za premijera nekoliko meseci kasnije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *