ARMATA PROGRAM – Tajni program ruske vojske koji zabrinjava američku vojsku i vlast

ARMATA PROGRAM – Tajni program ruske vojske koji zabrinjava američku vojsku i vlast

28 новембра 2014

0d916aaa037dPiše: Dejv Madžumdar

Budući da američki tenkovi zastarevaju i da ne postoji ikakva vizija da se to ispravi, novi napori Rusije da modernizuju svoja borbena vozila su svakako razlog za brigu. Ruska vojska će sledeće godine uvesti novi sistem oklopnih vozila, koji će zameniti trenutne ratne mašine, sudeći po ruskim državnim medijima. Proizvodnja bi trebalo da počne u januaru, a očekuje se da će 20 novih vozila učestvovati na Paradi Pobede u maju sledeće godine – i sve to dok Amerika još uvek razmišlja o svojoj budućoj ratnoj mašineriji.

„Prva serija će biti na raspolaganju sledeće godine. Videćete ih na Crvenom trgu 9. maja“, rekao je državnoj agenciji ITAR-TASS Oleg Bokjarjov, zamenim šefa ruske vojno-industrijske komisije.

Program je razvio Uralvagonzavod u udaljenom gradu Nižnji Tagil na Uralu, i postojaće više verzija – od tenka, pešadijskog vozila, sve do oklopnog vozila, samohodne haubice i dve verzije vozila za podršku. Ruske kopnene snage će 20 primeraka prikazati na paradi, pola će biti tenkovi, a druga polovina oklopna pešadijska vozila.

PRIPREMA ZA ARKTIK

Armata će potpuno zameniti tenkove iz Hladnog rata – T-64, T-72, T-80, čak i noviji T-90 do 2030-tih ako pretpostavimo da će ruska vlada to moći da plati. Takođe će zameniti i BMP oklopnjake, kao i seriju mnogih drugih vozila. Proizvodnja će se meriti desetinama hiljada primeraka ako Rusija bude u stanju da zameni svaki.

Kako navodi ITAR-TASS, tenk će imati top kalibra 125mm (što jeste utvrđena norma još od 1960-tih), ali na kupoli kojom neće morati da upravlja čovek. Posada će biti smeštena u posebnom odeljku, što i jeste inovativno za tenk današnjice.

Neki ruski mediji tvrde da je oklop prilagođen za uslove Arktičkog podneblja, deo sveta koji postaje sve bitniji za klimavu rusku ekonomiju. Dalje se čini da je, za razliku od sovjetskog doba, dosta urađeno na tome da se povećaju šanse za preživljavanje posade. Razlog za to bi moglo da bude to što Rusija pokušava da se odlepi od sovjetskog načina razmišljanja, gde se vojnik kao pojedinac smatrao potrošnom robom.

Kao takva, Armata vozila će imati potpuno drugačiji dizajn i biće obezbeđena u svakom smislu, rekao je Vjačeslav Halitov, zamenik generalnog direktora Uralvagonzavoda. „Posada će biti odvojena od benzina i zaliha municije.“ I zato bi unutrašnja konfiguracija tenka mogla biti slična zapadnim modelima, poput američkog Abramsa ili nemačkog Leoparda.

Malo šta se zna o Armata projektu, sem da se svi trude da urade posao u roku. „Sve funkcioniše u skladu sa ugovorom. Radi se i pre roka. Idemo ispred svih očekivanih rokova“, kazao je Oleg Sijenko u septembru. Takođe je dodao da Armata ispunjava se zahteve ruske vojske.

Ipak, Armata bi mogla da ispadne skuplja nego što se očekivalo. Bokjarov je za ITAR-TASS rekao da je sve preskupo. Ipak, ruska vlada očekuje da će potpisati trogodišnji ugovor po unapred dogovorenoj ceni. „Nastavićemo da razgovaramo zato što se ne slažemo sa cenama Uralvagonzavoda“, komentarisao je Bokajrov Rusiji Danas (Russia today). Međutim, zvaničnici kompanije su obećali da će sniziti cene.

NEUSPESI AMERIČKOG PROGRAMA

U međuvremenu, američka vojska je imala nekoliko neuspešnih pokušaja da zameni dosadašnje Bredli i Abrams, oklopno pešadijsko vozilo i tenk. Početkom 2000-tih je vojska lansirala Borbene sisteme budućnosti (Future Combat Systems, FCS), koji lakim pešadijskim mašinama menjaju tenkove, samohodne haubice.

Ideja je bila da se stvori višenamensko vozilo koje bi Abrams moglo da zameni, a da pritom bude sposobno da transportuje čitavu brigadu u roku od 18 sati na bilo koju tačku na planeti. Međutim, fizika se isprečila. Ubrzo je postalo jasno da se ne može desiti takvo čudo gde će oklopnjak od 20 tona nadoknaditi funkcionalnost tenka od 70.

Vozilo za kopnene borbe The Ground Combat Vehicle program, koji je nasledio neuspeli FCS projekat, trebalo je da zameni Bredlija 2009, ali je u febraru ove godine odlučeno da je taj plan glomazan i preskup. Trenutni program se zove borbeno vozilo budućnosti (Future Fighting Vehicle), ali je prerano reći kuda to vodi.

U međuvremenu ne postoje planovi za zamenu Abramsa. Vojska se nada da će konstruisati (ili, bolje rečeno, doraditi) novu verziju tenka koji će se zvati M1A3, ali to se očekuje tek 2018.

Ipak, Abrams je potrebno zameniti, prema navodima neimenovanog višeg oficira. Dizajn konstruisan sedamdesetih godina prošlog veka se ne može više modernizovati. Predviđeno je da Abrams ostane u službi do 2050, kada će dizajn tenka biti star više od sedam decenija. U međuvremenu, ostatak sveta osavremenjuje svoj oklop.

(The National Interest, Standard.rs)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u