Armija BiH branila izlazak iz Srebrenice

Armija BiH branila izlazak iz Srebrenice

2 jula 2013

srebrenica_001qStrogo poverljivi dokument sa potpisom komandanta Drugog korpusa tzv. Armije RBiH Seada Delića potvrđuje da su srpske snage dozvoljavale da grupe ljudi napuste Srebrenicu i Žepu pre 11. jula, odnosno pre početka akcije Vojske RS koja je okončana ulaskom srpskih snaga u ove dve enklave. Iz strogo poverljivog dokumenta, koji poseduje Press RS, sasvim jasno se vidi da Srebrenica nije bila demilitarizovana zona, a precizno se navodi da su srpske snage dozvoljavale izlazak iz enklava, što još jednom potvrđuje da Vojska RS nije imala „genocidne namere“.

U dokumentu pod brojem 02/1-658/1 od 19. juna 1995. godine, komandi 28. divizije i 285. lake brigade Armije RBiH naređuje se da spreči napuštanje Srebrenice, koje svesno dopuštaju srpske snage i navodi se da su učestali dolasci grupa iz „Srebrenice – Žepe na područje Tuzlansko-podrinjskog kantona“.

Pristigli sa naoružanjem

– U pristiglim grupama došli su i pripadnici Armije RBiH na vrlo odgovornim i delikatnim dužnostima u vašim jedinicama, kao što su, pored ostalih, pomoćnik komandanta brigade za bezbednost, pomoćnik komandanta za obaveštajne poslove, dva komandira voda, osam pripadnika izviđačkih jedinica. Svi pristigli, sem civila, su sa ličnim naoružanjem i municijom – navodi se u dokumentu.

Pored toga, u dokumentu se navodi da vojnici koji su stigli iz Srebrenice i sami znaju „šta znači napuštanje enklave od sposobnih lica za borbu i sa oružjem i da četnici žele iseliti to i druga područja i da zato dozvoljavaju prolazak grupa sa tih područja, iako sa određenih objekata duž čitavog puta prate kretanje grupa“.

– Vršite redovno informisanje komandi i jedinica, vaspitno delujte i dajte do znanja o uspesima naših jedinica u borbenim dejstvima za oslobođenje i da će se teritorija enklave osloboditi i spojiti sa ostalim delom Republike BiH – navodi se u naređenju komandanta Drugog korpusa tzv. Armije RBiH Seada Delića.

Neodrživa teza o genocidu

Predsednik NVO „Istorijski projekat – Srebrenica“ Stefan Karganović, koji godinama ukazuje na to da su potpuno lažne i neodržive tvrdnje da je VRS u Srebrenici počinila genocid, kaže da ima nebrojeno mnogo dokumenata koji to potvrđuju.

– Postoje i dokumenti po datiranju mnogo bliži 11. julu, koji nedvosmisleno pokazuju da Srebrenica nije bila nikakva demilitarizovana zona. Što se tiče lažnih tvrdnji o „genocidnim namerama“ VRS, za njih ne postoji apsolutno nijedan dokaz, a i sam vojni veštak Haškog tribunala Ričard Batler je jasno i precizno rekao da nije mogao da sklopi nikakvu sliku o genocidnim namerama. Ta slika je stvorena u glavama haških sudija na osnovu najobičnijih indicija i bez ijednog dokaza – objašnjava Karganović.

On ističe da bi za skoro 18 godina, koliko je prošlo od zločina u Srebrenici, u javnost izašao bar delić navodnog plana i namere da se u Srebrenici počini genocid.

– Streljanje ratnih zarobljenika je težak ratni zločin i to niko ne spori, ali teza o genocidu i nameri da u potpunosti zatre stanovništvo Srebrenice je lažna i neodrživa. To potvrđuje i dokument o kojem govorimo, u kojem muslimanski komandanti priznaju da su Srbi dozvoljavali Bošnjacima da napuste Srebrenicu. Onaj ko je imao genocidne namere, to sigurno ne bi dozvoljavao – kaže Karganović.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *