„Armija BiH je granatirala sopstveni narod u Sarajevu“

„Armija BiH je granatirala sopstveni narod u Sarajevu“

16 maja 2013

Sebilj-Sarajevo1Na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu predstavljen je izveštaj veštaka odbrane za balistiku Zorice Subotić, o slučajevima granatiranja Sarajeva 1992-95, koji su prispisani Srbima.

U svom izveštaju, zasnovanom na analizi istražnog materijala i tragova na terenu, Subotić je pobijala zaključke policije u Sarajevu i Unprofora da su granate u nizu teških incidenata na sarajevskim ulicama bile ispaljene sa položaja VRS.

Subotić je, na osnovu tehničkih detalja koje je izložila dokazala da su projektili koji su izazvali žrtve doleteli iz pravca položaja Armije BiH.

Istražitelji u Sarajevu pogrešno su utvrdili odakle je doletela granata od koje je 12. jula 1993. stradalo 13 građana u redu za vodu. Analizirajući tragove eksplozije, Subotić je zaključila da je projektil doleteo iz pravca suprotnog onom koji je naveden u optužnici.

Navod optužnice da je VRS 1. juna 1993. otvorila vatru iz minobacača na učesnike fudbalske utakmice u naselju Dobrinja, Subotić je osporavala ukazujući da je prva istraga o tom incidentu sprovedena dve godine kasnije, do kada je mesto događaja bilo „kontaminirano“. Naznačila je i da je tada pronađen samo trag jedne mine, a da su drugi krater tek 2001. pronašli istražitelji tribunala.

Na osnovu izveštaja Zorice Subotić, minobacačke granate koje su u sarajevskom naselju Alipašino Polje 22. januara 1994. ubile šestoro dece, a ranile pet osoba, doletele su iz pravca položaja ABiH.

Subotić je sličan zaključak donela i o eksplozijama granata koje su na Dobrinji 4. februara 1994. ubile osam, a ranile 18 građana, zasnivajući ga na tvrdnji da su Izetbegovićevi istražitelji pogrešno utvrdili pravac doleta projektila.

Subotić je analizirala i eksploziju u kojoj je u Ulici Vase Miskina 27. maja 1992. ubijeno 26 osoba u redu za hleb, iako je taj napad uklonjen iz optužnice protiv Karadžića. Prema nalazu veštaka, granata je bila ispaljena sa udaljenosti od 100-120 metara, dok su prvi položaji VRS bili na 1.700-1.800 metara.

U posebnoj analizi o eksplozijama modifkovanih avio-bombi koje je ispaljivala VRS, Subotićeva je zaključila da su ti projektili sa zadovoljavajućom preciznošću pogađali zone vojnih ciljeva u Sarajevu, uzimajući u obzir činjenicu da je u tim eksplozijama poginulo 11 osoba, teško povređeno četvoro, a lakše 39 ljudi.

(srbe.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *