Armija DNR zauzela Jaltu i izašla na Azovsko more; Steže se obruč oko Mariupolja; Predalo se 300 ukrajinskih vojnika

Armija DNR zauzela Jaltu i izašla na Azovsko more; Steže se obruč oko Mariupolja; Predalo se 300 ukrajinskih vojnika

30 avgusta 2014

140613-ukraine-mariupol-russians-548a_eb3cce073b49ada529ebabf3f5bf2fc6Armija Donjecke narodne republike obišla  je Mariupolj sa severa i zauzela grada Jaltu na Azovskom moru.  Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko rekao je da se Mariupolj nalazi u blokadi i da neće u dogledno vreme biti juriša na grad.

Jedinice armije DNR istovremeno su napadale selo Elenovka i pozicije ukrajinske vojske i Nacionalne garde oko gradova Teljmanovo i Novoazovsk na granici sa Rusijom.

Štab Armije Donjecke republike saopštio je da je Kijev „konačno izgubio kontrolu nad frontom između Donjecka i Mariupolja“.

Kao dokaz je navelo da su njegovi odredi preuzeli kontrolu nad opštinskim centrom Volnovaha koji se nalazi između glavnog grada DNR i Mariupolja.

„Ovo znači da su se u novom „džepu“ našale još neke ukrajinske jedinice. Neke čak u dvostrukom. Ukrajinska komanda je ostala bez kontrole nad južnim frontom“ – objasio je štab DNR.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko danas je – pre neuspelog atentata – izjavio da Armija Donjeccke Republike sprema „drugu široku ofanzivu“ i da nema problema sa municijom jer je sve „dobila“ na frontovima od ukrajinske armije. Precizirao je da su se snage DNR samo juče dočepale 50 „komada“ vojne tehnike.

„Nastavljamo sa ofanzivom. Završavamo sa čišćenjem jednog od „džepova“ i pomažemo probijanje koridora između Luganska i Donjecka.

Premijer DNR je saopštio da je vrh Donjecke Republike dozvolio opkoljenim ranjenim Ukrajincima da izađu iz obruča i da sa sobom „ponesu i tela poginulih“.

Naglasio je da će moći da izađu i ostali ukrajinski vojnici uz jedan uslov: predaja svog naoružanja i ratne tehnike.

KOD ILOVAJSKA I STAROBEŠEVA PREDALO SE 300 UKRAJINSKIH VOJNIKA

Nova grupa ukrajinskih vojnika položila je oružje kod Starobeševa i tako izašla iz okruženja.

Štab Armije Donjecke Republike je saopštio: „Iz tamošnjeg „džepa“ izašlo je više od sto ukrajinskih vojnika. Svi su položili oružje i predali se. Svi će biti provereni – da li su počinili kakve zločin ili nisu. Ranjenima je već ukazana medicinska pomoć“.

Kod Starobeševa se 27. avgusta predalo 129 ukrajinskih vojnika i gardista.

Ukrajinski mediji su objavili da se kod Ilovajska danas predalo i 200 pripadnika kaznenog bataljona „Donbas“.

Prvo su pokušali da se probiju iz obruča, ali im je artiljerija Armije DNR nanela nove ozbiljne gubitke, pa su „hrabri Ukri“ shvatili da im je bolje da se predaju.

Jedan od njih je posle predaje objasnio: „Borili smo se koliko smo mogli. Imamo veoma mnogo ranjenih. Predali smo se da bi bar neki preživeli“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Spasoje says:

    Nije što su naša braća,ali imaju srce da se bore,naša vjera i krv.Samo naprijed braćo.

  2. Prorus says:

    Dok Kijev ne padne nema stajanja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *