Армија Доњецке Републике преведена у стање пуне борбене приправности

Armija Donjecke Republike prevedena u stanje pune borbene pripravnosti

15 decembra 2018

VOJNE snage Donjecke Narodne Republike stvljene su u potpunu borbeno pripravnost.

Eduard Basurin, koji je druga figura u vojnom vrhu u Donjecku, saopštio je da je to učinjeno zbog podozrenja da je Ukrajina već spremna za za veliki napad na DNR. Još je otkrio:

„Sve jedinice su u punom sastavu i sa potrebnom ratnom tehnikom i municijom. Artiljerijske posade su spremne da izađu na već pripremljene položaje i da vatrom spreče napredovanje ukrajinske armije“.Basurin je posebno naglasio da su svi vitalni objekti na teritoriji DNR već pod zaštitom sistema PVO.

Prema njegovim rečima, po celoj teritoriji DNR raspoređene su „rezerve oružja i municije“. Za slučaj da bude potrebno organizovati „totalni otpor“.

Basurin se zahvalio dobrovoljcima koji su se ponudili da budu uključeni u odbranu naselja na jugu DNR – Novoazovska, Komsomolskog, Teljmanova i Starobeševa.

Dobrovoljački odredi će biti potčinjeni komandi oružanih snaga DNR (koje se iz političkih razloga zovu Narodnom milicijom).

Basurin ne krije da će oružana sila DNR sprečiti i eventualni pokušaj mirotvoraca UN da uđu u Donjecku Republiku bez njenog prethodnog odobrenja.

U Donjecku dokazom da se Ukrajina sprema za napad smatraju i pojačano izviđačko-obaveštajno delovanje Kijeva.

PVO Donjecke Republike poslednjih dana je uništila šest ukrajinskih špijunskih dronova.

Po informacijama koje ne mogu biti potvrđene, ukrajinska armija je dobila naređenje da napadne oko 24. decembra – iz velikog lučkog grada na Azovskom moru – Mariupolja i da u narednih nekoliko dana ovlada granicom sa Rusijom koju sada kontroliše armija DNR.

Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušiljin potvrdio je da su njene snage spremne da odbiju ukrajinski napad.

KOMENTARI6 komentara

 1. Deda Micko says:

  Sve ruske generale koji su se borili protiv ukro-nacista, Putin je posmenjivao. Predvidjam da ce tako biti i sada. Putin ne zeli da zastiti ruski narod u Ukrajini, on igra neku biznis igru udvaranja Zapadu, prodao bi on za dolar pola Rusije, samo da moze. Ali, niko nije svemocan, pa ni on.

  • Miraš says:

   Deda Smigole (Golume), srce ti je opet otrovano zlom. Nije logično da zbog manjeg komada Novorusija bude brzopleto žrtvovan veći komad Rusija. Rusija ne želi da dozvoli da dobrovoljci iz Rusije, pogotovu generali i građani R.F. , budu iskorišćeni za jačanje tvrdnji da država Rusija je u ratu sa Ukrajinom. Poznat je slučaj Igora Strelkova. Godine 2014 Rusija nije imala ovo najnovije naoružanje koje su objavili da imaju u martu 2018 godine, vojno industrijski kompleks je eventualno na tome tek radio, niti je tada Rusija imala ukupnu vojnu pripremljenost zemlje za odbranu na sadašnjem nivou, te tada je za R.F. rat sa NATO-om bio puno veća opasnost. Zatim još važnije je da zbog značaja Crnog mora za nesmetani prolaz ruskih brodova kroz Bosfor zatim do Sirije, i zbog poznate Konvencije iz Montrea, Rusiji ne odgovaraju optužbe i tvrdnje sa Zapada da postoji rat Ukrajina-Rusija. Rusije učestvuje u sirijskom ratu ali vodi računa da ne uđe u direktan sukob sa SAD. U suprotnom ne samo ti jedan nego najverovatnije niko od nas ne bi bio u mogućnosti da kucka danas za tastaturom.

 2. Kulak says:

  Da su 2014.oslobođeni Mariupolj i Berdjansk,Novorusija bi ovladala celim Azovskim morem i teritorijalno se povezala sa Krimom,pa ovih problema ne bi bilo.To se tada moglo bez problema jer banderovci tada još nisu imali nikakvu funkcionalnu vlast u Kijevu.Oslobađanje Mariupolja i Berdjanska stopirao je tada Vladimir Putin,jer je mislio da će u Kijevu biti uspostavljena vlast spremna na kompromis.No prevario se.Ameri su u Kijevu instalirali banderovsku,neonacističku,šovinističku vlast na čelu sa Waltzmanom (tzv.Porošenko),pa su sad Rusi u Donjeckoj Narodnoj Republici u priličnom problemu.Iako,dugoročno gledano,banderovci u ratu sa Rusijom mogu jedino doživeti poraz.Prejaka je Rusija za njih,a Ameri zbog banderovaca neće ići u vojni sukob sa Rusijom.

  • Miraš says:

   Scenario u kom bi Sirija potpuno bila poražena za Rusiju znači siguran put u direktan rat sa SAD i NATO-om. Jasno je šta bi direktan rat SAD-Rusija značio za ceo svet. Ruski vojni posmatrači prisutni su u Siriji od početka sirijskog rata. Još važnije ruski vojni brodovi prisutni u Siriji od novembra 2011 godine imali su zadatak da spreče direktnu vojnu intervenciju SAD i NATO-a protiv Sirije bez dozvole SB UN. Odmeravanje snaga Rusija - SAD je već tada počelo. Smatra se da zbog izbora 2012 u SAD nisu se usudili Amerikanci da tokom 2012 otpočnu intervenciju protiv Sirije za koju bi im tada bile potrebne i značajne kopnene snage. Birači bi im to na izborima znali naplatiti. Ruska vojna intervencija u Siriji počela je tek 30.09.2015.godine. Ne mogu da zaboravim tekst od 30.06.2015.godine "Izrael: Sirija umire". "Sirija nestaje. Sirija umire. Sahrana će biti objavljena u dogledno vreme. Bašar Asad će biti upamćen u udžbenicima istorije kao onaj koji je izgubio Siriju. Do sada je izgubio 75% Sirije" .... Evromajdan u Kijevu koji su organizovali i podržali SAD i EU, a i papreno su ga platili, koliko je on uticao na usporavanje početka ruske vojne intervencije u Siriji??? "Rusko proleće" u Ukrajini u prvoj polovini 2014 godine u varijanti da se Krim vrati kući majčici Rusiji, zatim da po vašem viđenju bude preuzet Marijupolj i Berđansk i kontrola nad ukrajinskim delom Azovskog mora za Rusiju nije dobar rezultat. U to bi bilo uloženo još nekoliko ne znamo tačno koliko dragocenih meseci. Zatim odjednom izgubljena teritorija Ukrajine bila bi poveća: Krim i Sevastopolj, Donjecka i Luganska oblast; i još Zaporoška i Hersonska oblast ili bar veći delovi te dve oblasti. Nije sigurno ni da li bi "rusko proleće" bilo prihvaćeno u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti! To sve ukupno i odjednom nosi ozbinjan rizik za konstatovanje rata Ukrajina-Rusija. Azovsko more je malo i beznačajno more, ali Crno more i nesmetan prolaz kroz Bosfor ka Egeju i Sredozemnom moru jeste veoma značajno.

 3. Milica says:

  Od mržnje do zla boga priglupi ukrofašisti izgleda da dolaze u Donbas po lekciju "Mariupoljski kotao". Veoma su loši djaci, ponovo dolaze a ranije su dobili lekcije "ilovajski kotao", "debaljcevski kotao", itd.

 4. Slobodanka says:

  Braćo, nema druge nego da razbijete čeljusti zveri. Ukrajinska armija u svojim redovima ima prikrivine NATO vojnike, to nije prvi put. Takodje NATO instruktori odavno su prisutni u Ukrajini, a SAD i NATO odavno dostavljaju Ukrajini pomoć u naoružanju. Kad napadaju Donbas sa ciljem da ga osvoje SAD i NATO ujedno vežbaju i ojačavaju svoje sposobnosti za napad na Rusku Federaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *