Armija DNR u Mariupolju blokirala 6 oficira NATO pakta i nanela težak poraz Ukrajincima kod Ilovajska

Armija DNR u Mariupolju blokirala 6 oficira NATO pakta i nanela težak poraz Ukrajincima kod Ilovajska

1 septembra 2014

14071Armija Donjecke Republike nije još počela napad na Mariupolj, ali nastavlja ofanzivu na južnom frontu.

Prisilili su 96 ukrajinskih vojnika da se predaju kod sela Svetloje. U borbama oko Teljmanova – Ukri su imali 20 poginulih.

Agencija ITAR-TASS prenela je da snage DNR u Mariupolju drže u blokadi – osim ukrajinskih vojnika i gardista – i pet ili šest oficira NATO.

Izvor iz vojnog vrha DNR priznao je da u Donjecku ne znaju gde se u Mariupolju tačno nalaze, ali je naglasio: „Ukri njihovo prisustvo u gradu drže u najvećoj tajnosti, ali oni iz Mariupolja ne mogu da odu. Inače, grad su napustili i predtavnici kijevske vlasti i huntune specijalne jedinice. Ostali su da ga brane delovi bataljona „Dnjepar“ i „Azov“.“

Agencija je navela da nema potvrdu iz drugih izvora da su natovci blokirani u Mariupolju i objavila da je Armija DNR u njegovoj okolini oborila ukrajinski Su-25 i dva helikoptera Mi-8. Dodala je da su snage hunte imale oko 100 ubijenih i ranjenih.

Odredi DNR su na frontu oko Mariupolja dosad preoteli od Ukrajinaca dva tenka, dva oklopna transportera, šest višecevnih raketnih bacača i 14 topova i teških minobacača.

KOD „PROKLETOG ILOVAJSKA“ ZAROBLJENO 700 UKRAJINSKIH VOJNIKA

Odredi Donjecke Republike zarobili su tokom protekla dva dana oko 700 ukrajinskih vojnika. Čak 80 odsto zarobljavanja dogodilo se po završetku borbi za Ilovajsk gde su ukrajinske snage pretrpele jedan od svojih najvećih poraza.

Ovu brojku je saopštio na konferenciji za štampu u Kijevu Vladimir Ruban, šef Centra za razmenu zarobljenika. Pri tom je ishod ukrajinskog napada na Ilovajsk nazvao „katastrofom“.

Nešto pre Rubana, portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednosti i odbranu, Andrej Lisjenko, rekao je samo ovoliko:

„Situacija kod Ilovajska vanredno je teška. Ne bih da govorim o podrobnostima sve dok ne bude završena operacija izvlačenja naših snaga iz obruča. Krivci za situaciju biće kažnjeni“.

Ni Ruban ni Lisjenko nisu otkrili koliko su snage hunte imale poginulih u borbama za Ilovajsk, ali je spiker Vrhovne Rade, Aleksandar Turčinov, već zatražio od Petra Porošenka objavi „dan žalosti za poginulim kod Ilovajska“.

Deo istine o „prokletom Ilovajsku“ otkrio je vođa ukrajinske ultranacionalisitičke poluvojne formacije Desni sektor Dmitrij Jaroš.

Izjavio je da su „specijalni odredi“ te organizacije imali značajne gubitke na jugoistoku Ukrajine.

„Tokom poslednjih nedelja, u teškim borbama kod Saur-Mogile, Amvrosijevke, Starobeševa i prokletog Ilovajska izgubili smo oko 30 naše braće iz Desnog sektora koji su bili dodeljeni dobrovoljačkim bataljonima „Dnjepar“ i ‘Donbas’“ – istakao je Jaroš.

Kao jedan od uzroka poraza, Jaroš je naveo „nizak moralno-psihološki nivo, odsustvo borbenog duha i discipline nekih pripadnika Oružanih snaga Ukrajine“ i „panični strah u visokim kijevskim kabinetima dobrovoljačkog pokreta“.

Vođa Desnog sektora istakao je takođe „nestručnost nekih generala koji komanduju operacijama“, i „nezadovoljavajuće materijalno-tehničko snabdevanje jedinica na frontu“.

Po njegovim rečima, nedovoljno su naoružane ne samo dobrovoljačke jedinice, već i Oružane snage Ukrajine.

„Veći deo oklopne tehnike ne gubimo zbog toga što je napuštaju posade, već zato što je neispravna – ili ne može da se kreće ili da puca“ – naglasio je Jaroš.

Prema podacima Informacionog biroa armije jugoistoka Ukrajine, gubici ukrajinskih snaga u noći na 31. avgust iznosili su oko 120 ljudi (mrtvi i ranjeni).

Razoružano je i zarobljeno 200 ukrajinskih vojnika, navodi Informacioni biro.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. MISSKE says:

    Žalosno,toliko mrtvih,mladih ljudi,nečeije braće,očeva sinova a sve što se amerima prohtelo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *