ARTEMIJE: Raščinjen sam po naređenju Brisela i Vašingtona zbog Kosova

ARTEMIJE: Raščinjen sam po naređenju Brisela i Vašingtona zbog Kosova

17 januara 2014

ARTEMIJE - BGD - 9-10-07Raščinjeni vladika Artemije, kome preti isključenje iz SPC, odgovorio je patrijarhu Irineju, koji ga je pozvao da se sa svojim sledbenicima vrati Crkvi, porukom da nije on problem SPC, već je to “jeres ekumenizma”.

Artemije u pismu patrijarhu navodi da on nije problem SPC jer da jeste taj problem bi već bio rešen.

Patrijarh je u ponedeljak pozvao monaha Artemija da se sa svojim sledbenicima vrati pod okrilje Crkve ili će u protivnom protiv njega biti primenjene kanonske mere.

“Dok se SPC ne vrati sa stranputice ekumenizma i filopapizma na put svetoga Save, problemi u njoj će se samo umnožavati a ne rešavati, pa tako i pitanje Vladike Artemija”, rekao je Artemije koji, iako raščinjen, i dalje nosi vladičanska obeležja.

U pismu objavljenom na portalu “Eparhije raško – prizrenske u egzilu”, Artemije, sada monah ističe da pismo patrijarha predstavlja poziv na reprizu, navodeći da se u njemu preti preduzimanjem daljih kanonskih mera.

U vezi sa njegovim egzilom sa Kosova i Metohije i Eparhije raško-prizrenske, on u pismu optužuje patrijarha da je to učinjeno u “jednom blic krigu na nekanonski i neustavni način” i da je u pitanju bio ”progon iz političkih razloga i verskih ubeđenja”, odnosno, ”politički pritisak sa strane (Vašington, Brisel) preko vladajuće garniture u Beogradu, a da su Sinod, Sabor i patrijarh samo izvršitelji”.

Kako tvrdi, njegovom smenom tražilo se brže rešenje pitanja Kosova i Metohije.

Artemije navodi da se on i njegovi sledbenici i dalje trude da ostanu na putu Svetoga Save i tvrdi da svi koji iole poznaju pravoslavnu veru, a prate ponašanje, izjave, stavove kako patrijarha, tako i većine episkopa SPC, vide i znaju da su oni upravo ti koji su se udaljili sa svetootačkog puta kako u bogoslovlju, tako i u bogoslužbenom životu.

”Danas SPC, i ne samo nju, već nažalost, i ostale pomesne crkve pravoslavne duboko potresa i potapa savremena jeres ekumenizma”, smatra Artemije, tumačeći da je “ekumenizam uništenje pravoslavne vere i Crkve, kroz izjednačavanje svih jeresi sa jednom svetom sabornom i apostolskom Crkvom…”

”Jedno je sigurno, zbog stanja koje je stvoreno u SPC najviše strada narod. Mnogi su dezorjentisani, ne znaju koji je pravi put”, tvrdi i dodaje da je razlog tome i “sve dublje srljanje zvanične SPC u mutne vode ekumenizma”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *