Артичока: Берба у другој години

Artičoka: Berba u drugoj godini

21 marta 2018

Artičoka je višegodišnja zeljasta biljka koja ima snažno razvijen vretenasti korenov sistem. Stablo je uspravno, visine do dva metra i razgranato. Na vrhu stabla se formira složena cvast koja se upotrebljava u ishrani sa debelim mesnatim listićima koji su blagog ukusa. Na jednoj biljci formira se nekoliko kvalitetnih cvasti, prečnika osam do deset centimetara.

Rod donosi u drugoj godini, tako da se međuredni razmak može iskoristiti za međuusev. Razmnožava se najbolje reznicama koje se uzimaju u proleće, a sadi se na rastojanju 100-150 x 70-80 centimetara. Nega se sastoji od okopavanja, čišćenja od izdanaka, prihrane, navodnjavanja i pripreme za prezimljavanje.

Glavice se beru u tehnološkoj zrelosti, jer kasnije odrvene i gube na kvalitetu. Ako se cvast otvori, artičoka nije ukusna za jelo. Cvasti se odsecaju zajedno sa drškom. Posle berbe je treba prekriti folijom da ne bi izmrzla.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *