Артичока: Берба у другој години

Артичока: Берба у другој години

21 марта 2018

Артичока је вишегодишња зељаста биљка која има снажно развијен вретенасти коренов систем. Стабло је усправно, висине до два метра и разгранато. На врху стабла се формира сложена цваст која се употребљава у исхрани са дебелим меснатим листићима који су благог укуса. На једној биљци формира се неколико квалитетних цвасти, пречника осам до десет центиметара.

Род доноси у другој години, тако да се међуредни размак може искористити за међуусев. Размножава се најбоље резницама које се узимају у пролеће, а сади се на растојању 100-150 x 70-80 центиметара. Нега се састоји од окопавања, чишћења од изданака, прихране, наводњавања и припреме за презимљавање.

Главице се беру у технолошкој зрелости, јер касније одрвене и губе на квалитету. Ако се цваст отвори, артичока није укусна за јело. Цвасти се одсецају заједно са дршком. После бербе је треба прекрити фолијом да не би измрзла.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u