Asad: Evropa će platiti cenu naoružavanja pobunjenika

Asad: Evropa će platiti cenu naoružavanja pobunjenika

17 juna 2013

Bashar-al-Assad-007Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas da će evropske sile „platiti cenu“ ukoliko budu isporučivale oružje pobunjeničkim snagama u Siriji koje pokušavaju da ga svrgnu.

„Ukoliko Evropljani isporučuju oružje, evropski teren postaće teroristički, a Evropa će platiti za to cenu“, rekao je Asad u intervjuu nemačkom dnevniku „Frankfurter algemajne cajtung“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Sirijski predsednik je, u ekskluzivnom intervjuu čiji su izvodi emitovani uoči sutrašnjeg objavljivanja, upozorio da će isporučivanje oružja dovesti do „izvoza“ terorizma u Evropu, preneo je Rojters.
„Teroristi će steći iskustvo u borbi i vratiti se sa ekstremističkim ideologijama“, rekao je Asad u prvom komentaru posle saopštenja Vašingtona da će pružati vojnu pomoć pobunjenicima koji se bore da zbace Asada.

Agencija Frans pres je prenela da je predsednik Sirije odbacio tvrdnje SAD, Velike Britanije i Francuske da su vladine snage upotrebile hemijsko oružje protiv svog naroda tokom konflikta.
„Ako Pariz, London i Vašington imaju bilo kakav dokaz za njihove tvrdnje, treba da ih predoče javnosti“, rekao je Asad.

U Siriji od marta 2011. traje konflikt vladinih i opozicionih snaga, u kojem je, prema podacima UN, poginulo najmanje 93.000 ljudi. Sirijske vlasti tvrde da se bore protiv dobro naoružanih i obučenih ekstremista, koji stižu iz inostranstva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *