ASAD: Kako svojoj deci da objasnim rat u Siriji?

ASAD: Kako svojoj deci da objasnim rat u Siriji?

20 januara 2014

Bashar-al-Assad-007Sirijski predsednik Bašar al-Asad, čiji je režim već tri godine u krvavom sukobu sa pobunjeničkim snagama, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu agenciji AFP da mu je teško da taj konflikt objasni svojoj deci.

Asad, koji je intervju dao u luksuznoj predsedničkoj palati u Damasku, rekao je da u njoj niti živi niti radi, budući da mu je prevelika, pa više voli da boravi u svojoj kancelariji u drugom delu Damaska ili kod kuće, prenela je agencija AFP.

Na pitanje novinara kako je brutalni sirijski konflikt uticao na njegov svakodnevni život, Asad je odgovorio: „Ima nekoliko stvari koje se nisu promenile. Na posao idem kao i obično i živimo u istoj kući kao pre, a deca idu u školu. To se nije promenilo.“

Predsednik Sirije je ipak priznao da je rat uticao na život njegove porodice, dodajući da „te okolnosti uvek više pogađaju decu nego odrasle“.

„Deca postavljaju pitanja o uzrocima onog što se dešava, a koja se u normalna vremena ne postavljaju“, rekao je Asad, otac troje dece.

„Zašto postoje tako zli ljudi? Zašto ljudi ginu? To nije lako objasniti deci, ali ta pitanja se i dalje postavljaju svaki dan i tema su razgovora u svakoj porodici, pa tako i mojoj“, naveo je sirijski lider.

On je dodao da je konflikt u Siriji, u kojem je, prema proceni jedne nevladine organizacije, poginulo više od 130.000 ljudi, prisilio decu da „odrastu i sazru prebrzo“.

Asad je naveo da tuga „živi sa nama svaki dan, svo vreme, zbogo svega onog što viđamo i doživljavamo, zbog boli, zbog poginulih širom zemlje i uništenja infrastrukture i privrede“.

„To je uticaloi na svaku porodicu u Siriji, pa tako i na moju“, zaključio je Asad.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *