АСАД ОДОБРИО: Кинески специјалци улазе у Сирију!

ASAD ODOBRIO: Kineski specijalci ulaze u Siriju!

19 avgusta 2016

china special forces 324Ubrzanje velikog G20 samita koji će se održati 4.i 5.septembra, Kina je izdala veliko javno saopštenje o svojoj ulozi u sirijskom sukobu.

U nedelju, 15.avgusta 2016.godine, u Damasku, sirijski ministar odbrane Fahad Jasem Al Frei je održao sastanak sa šefom kancelarije za međunarodnu saradnju Centralne vojne komisije admiralom Guanom Ijofenom.

Postignut je dogovor u vezi sa siirijskom krizom. Kineska vojska će značajno povećati svoju ulogu u sirijskom konfliktu, u vidu više specijalnih savetnika, vojnih isntruktora i povećanja vojnog osoblja.

Kina će takođe početi i direktno da snabdeva sirijsku vojsku materijalnim sredstvima, i povećaće humanitarnu pomoć. Trenutno su stotine kineskih vojnih savetnika uključene u sirijski sukob.

Specifični detalji misije nisu poznati jer je ovo unutrašnja stvar i nije javno objavljena, a ulogu savetnika treba shvatiti kao neku vrstu aktivne ili borbene vojne pomoći. Savetnici se često doživljavaju kao specijalne jedinice koje imaju ulogu lidera, a njihov rang je ekvivalentan činu poručnika.

Kina igra sličnu uogu kao i Rusija, to znači- u praktičnom smislu- da kineska vojska ima elemente aktivne borbe.

“Kina je uvek igrala aktivnu ulogu u političkom rešenju sirijskog problema, ona stoji iza stava da Sirija štiti svoj suverenitet i nezavisnost, a između kineske i sirijske vojske postoji dobra komunikacija, a kineski vojnici nameravaju da je i dodatno pojačaju saradnju”- rekoa je Guan Ijofen.

Zauzvrat, Fahad Jasem Al Frei je rekao:” Prijateljstvo između Damaska i Pekinga ima dugu istoriju, a blisko sarađujemo i danas na međunarodnom planu.” Sirijski ministar odbrane je naglasio da Damask podržava stav Pekinga o oblasti Južnog kineskog mora, i izražava iskrenu zahvalnost vladi i vojsci Kine za pomoć.

“Sirija će, zajedno sa Kinom, kontinuirano i postepeno razvijati odnose između vojske dve zemlje”- dodao je Fahad.

Kina ima nekoliko pravnih i ideoloških razloga za ulazak u sirijski okršaj. Ona je pozvana od sirijske vlade, a pomaže u akciji protiv terorizma jer se među borcima “ISIS”-a nalaze i autonomaši iz Kine.

Webtribune.rs

KOMENTARI3 komentara

  1. bane says:

    15. Avgust 2016 nije bio u nedelju?

  2. dejan says:

    vazno je da kina tj ODKB ULAZI U IGRU KAO NAJVECI VOJNI IGRAC SVETA TA ORGANIZACIJA RUSIJA INDIJA KINA IRAN BROJI PREKO 2,6 MILJARDI LJUDI

  3. MRTVA HERCEGBOSNA says:

    KINEZI SU SE ODAZVALI RUSIJI,A MI ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *