АСАД ПЛАНИРАО ДА ИЗДА РУСИЈУ? Путин одмах послао Шојгуа у Дамаск, а онда је председник Сирије променио мишљење!

ASAD PLANIRAO DA IZDA RUSIJU? Putin odmah poslao Šojgua u Damask, a onda je predsednik Sirije promenio mišljenje!

11 aprila 2020

Prestolonaslednik Abu Dabija, Mohamed bin Zayed Al-Nahijan je, navodno, „pokušao da uveri sirijskog predsednika Bašara Al-Asada da nastavi da napada turske trupe u Idlibu, uprkos sporazumu o primirju u Siriji postignutom između Rusije i Turske 5. marta u Moskvi.

“U zamenu za pristanak Damaska, vladar UAE obećao je impresivan iznos u američkim dolarima“, objavio je jedan informativno-analitički portal sa sedištem u Londonu (MEE).Pozivajući se na svoje “informirane izvore”, ovaj sajt tvrdi da je princ Mohamed, najbliži saveznik saudijskog imenjaka i prijatelj prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, pokušao da “odbaci” rusko-tursko primirje u Idlibu i da uveri Asada da u zamenu za velikodušnu novčanu nagradu nastaviti napade na turski kontingent na teritoriji Sirije.

Nekoliko dana pre sastanka predsednika Rusije i Turske 5. marta u Moskvi, “vladar UAE poslao je svog visokog izaslanika Ali Al-Šamsija u Damask da razgovara o sporazumu s Asadom”. Princ je ponudio predsedniku Sirije tri milijarde dolara da nastavi ofanzivu na poslednje uporište u Siriji koje drže militanti kojima je kao glavni sponzor ostala samo Ankara.

“Asad je zatražio 5 milijardi dolara, a navodno je pristao na tri milijarde dolara, a 250 miliona dolara je trebalo platiti kao predujam”, navodi portal iz Londona, koji je navodno pod kontrolom katarske vlade.

Rasprava o „sporazumu“ između UAE i Sirije održana je u apsolutnoj tajnosti, ali princ Muhamad se brinuo da će SAD sve da otkriju.

Sagovornici su „otkrili detalje koji su zabrinuli američku obaveštajnu službu“. Tako se navodi da se u „tajnim pregovorima“ Asad žalio Al-Šamsiju da je “Iran prestao da plaća, jer nema gotovine, ali da Rusi i dalje plaćaju”.

“Dogovor je zaključen, ali je za njega saznala Moskva i Vladimir Putin je odmah poslao ministra obrane Sergeja Šojgua u Damask kako bi upozorio Asada na posledice kršenja primirja u Idlibu. Poruka Šojgua bila je jasna: “Ne želimo da nastavite s tim. Rusija želi da primirje i dalje traje”, rekli su navodno izvori za MEE.

Portal dalje piše kako su do tada su UAE već platili Damasku kaparu u iznosu od 250 miliona dolara. Ova objava ukazuje na dva glavna motiva UAE i saudijskog princa Mohameda bin Salmana da s Asadom dogovore nastavak vojnih aktivnosti u Idlibu.

“Prvo, hteo je da veže turske snage za dugi i krvavi vojni sukob na severu Sirije. Drugo, želeo je da razvuče resurse turske vojske u jeri u kojoj je to potrebno da joj skrene pažnju iz Libije, gde Ankara pomaže Vladi nacionalnog sporazuma, koja se bori protiv LNA. LNA se bori pod komandom maršala Kalife Haftara i koju podržavaju UAE i nekoliko drugih zemalja”.

To bi, prema navodnom planu saudijskog prestolonaslednika, omogućilo Haftaru da preuzme kontrolu nad libijskom prestolnicom Tripoli.

Ruski vojni analitičari i politikolozi koji prate sirijski sukob pišu kako treba priznati da verzija koju je izneo portal MEE, prilično vrlo elegantno, ali je s gotovo 100 odsto obična fikcija.

Turska je 1. aprila planirala da započne vojnu operaciju u Idlibu, ali je onda tursko ministarstvo obrane saopštilo da zaustavlja kretanje trupa u područjima “operativnih zona”, odnosno u Siriji. U pripremi kampanje je na sirijsku granicu prebačeno je oko 3.000 turskih vojnika i više od 500 jedinica teške vojne opreme. Potom je izdana naredba za zaustavljanje napada pod izgovorom širenja pandemije koronavirusa.Dakle, koronavirus je zatekao tursku vojsku doslovno u maršu na Siriju. S druge strane, pandemija je uzrokovala neočekivani zastoj na frontu u Idlibu.

Međutim, mnogi turski stručnjaci veruju da Ankara do sada nije uspela da razradi dobro sirijsku strategiju. Uvek se pokazalo da ima ruke vezane i kasni za Damaskom i Rusijom.

Erdogan se verojatno nadao da bi operacija u Idlibu ovoga puta mogla da bude pobednička i da će tako ublažiti domaću političku napetost.

Došlo je do toga da je Erdogan optužen da ne želi da uvede vanredno stanje u zemlji i da izvede trupe na ulice zato što se plaši vojnog udara. Pandemija koronavirusa menja ne samo tursku politiku u Siriji, već i njegovu uobičajenu političku dinamiku.

(Logicno.com/N. Babić)

KOMENTARI14 komentara

 1. Kosovac says:

  Ala ga je ovaj N. Babić nakitio….. To ne bi mogli ni oni čuveni novinari iz Srbije ili Slobodne Evrope. Mada nikad ne treba apriori odbacivati ono što tvrdi čak i neka budala. Treba ipak potražiti držeće i logične razloge da se takva tvrdnja odbaci. Najlakše je doći do istine ukoliko se upoznamo sa pedigreom novinara koji ovako nešto piše. Ako znamo za koji tim on igra, onda je lako, sve što on tvrdi, prihvatićemo kao suprotno. Ili, te njegove tvrdnje ćemo podeliti sa koeficijentom 2 ili 3.

 2. persida says:

  Asad je paranoik, kao i Erdogan. Rusi bi trebali da se povuku iz Sirije i da pod hitno izgaze Ukrajinu.

  • padre says:

   Kakve veze ima Asad sa time, što je Rusija u Siriji?

 3. Kulak says:

  Rekla kazala

  • persida says:

   Kazala makar nesto, a ti bas nista.

   • sokoćalo says:

    persida sve ptice da pevaju samo ti da ćutiš

   • Miraš says:

    Ti baš nastupaš kao da si poreklom iz Vindzora i Berlina tojest kao najljući neprijatelj Slovena, te oni tamo u grupi Istočnih Slovena neka ratuju izmedju sebe. Možda si i cionista, a nema veze što toliko laješ na njih, jer to bi ti mogla biti odlična maska.

   • padre says:

    Da ti nije sestra?

 4. sida says:

  Najpre lova od emira da napada, a onda lova od rusa da ne napada, tak bi uradio svaki normalni srpski političar. Pa valjda je Asmi obećao nov bundu od nerca. "to je moja -esma zbog nje ja sam lud."

 5. Rafmanjinov says:

  Koliko su jadni svi ovi koji učestvuju u pisanju ovakvih gluposti, mediji su kontrolisani ne samo u Srbiji nego u celoj Evropi od duboke države, svaki dan izmišljaju i lažu, Doćiće i vama kraj. Njihov najveći problem je Rusija, i jadni više ne znaju šta da izmisle, voleli bi oni da je tako ali nema nikakve šanse, daće Bog da uskoro dođe kraj tim ludacima i satanistima.

 6. E.Lirsch says:

  Asad je izgubio strpljenje sa "carom". Kremaljske jajare ceraju "mudru politiku" a po Siriji vrsljaju i americki smrdljivci i Izrael i najnovije Putinov -saveznik--- Erdogan. Rat traje 10 godina , rusi stalno pomazu a narodu Sirije sve gore???? Ej bre, dosta domundjavanja sa "zapadnim partnerima" nego ocerati poganu i necistu silu iz Sirije. Jednom za svagda.

  • padre says:

   Ti si malo pomešao lončiće,nije Rusija napadala Siriju, pa da je ona kriva!

 7. Nebeska Srbija says:

  Ja bih turke ocistio besplatno.

  • padre says:

   A čije bi onda serije gledao?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *