Asad preokrenuo tok rata i sada je blizu konačne pobede

Asad preokrenuo tok rata i sada je blizu konačne pobede

23 маја 2013

SirijskaVojskaNemačka tajna služba BND je bitno promenila svoje poglede na građanski rat u Siriji i sada smatra da se predsednik Bašar Asad stabilizovao i da može voditi uspešno rat protiv ustaničkih jedinica. To piše nemački Špigl (Spiegel) koji je uspeo da dođe do internog izveštaja koji je direktor ove službe Gerhard Šindler (Schindler) podneo čelnim nemačkim političarima na jednom nedavnom tajnom sastanku. Ukratko, Asadu je uspelo da preokrene tok rata u svoju korist i sada sve uspešnije potiskuje pobunjenike…

Magazin podseća da je još koliko lane, krajem leta Šindler vladi i poslanicima najavljivao da će Asad najverovatnije pasti početkom 2013. Ne samo da se to nije dogodilo, nego se desio pravi preokret. Jedinice Asada sada ponovo kontrolišu trase za snabdevanje koje su izgubile. Armija sada može reagovati  na pubunjeničke prepade i štaviše povratiti izgubljene pozicije.

Ipak, BND upozorava da Asadova armija nije (još) dovoljno ojačala da bi mogla poraziti pobunjenike ali je evidentno da u poslednje vreme napreduje, a tako će biti bar u narednih mesec-dva.

Sirijskim vladinim snagama uspelo je poslednjih nedelja da ponovo stave pod kontrolu oblast između Damaska i Homsa, uključujući i obalni region Homsa. Vojnici verni Asadu, istisli su pobunjenike iz nekoliko predgrađa glavnog grada i odsekli ih od trasa za snabdevanja na zapadu Sirije.

Ustaničke snage, prema BND, čine rascepkane, pojedinačne grupacije od kojih je nekoliko povezano s Al-Kaidom, a često se bore između sebe za prevlast. Neke skupine, suočene s velikim teškoćama u snabdevanju, posebno oružjem i municijom, izgubile su kontrolu i nad putevima kojima bi mogle evakuisati ranjenike i po potrebi povlačiti se na povoljnije pozicije.

Ukoliko bi se konflikt nastavio ovako kako se odvija poslednjih nedelja, snage vlade bi, prema Šindleru, mogle do kraja godine povratiti kontrolu nad celom južnom polovinom  Sirije. Pobunjenicima bi tako ostao samo sever koji, medjutim, dobrim delom kontrolišu Kurdi.

No, zbog ovog promenjenog odnosa snaga u dogledno vreme teže se mogu očekivati nekakvi pregovori između sukobljenih strana i rešenje konflikta.  Pored toga, pokazuje se da opozicija nema nikakvo „funkcionalno vođstvo“ i da borci na sirijskoj teritoriji ne priznaju opozicione političke lidere koji žive u inostranstvu.

Sukob u Siriji traje već skoro dve godine i u njemu je, prema opozicionim izvorima, život izgubilo oko 120 hiljada, a broj izbeglica se približava cifri od jednog miliona. Međunardona zajednica nastoji da zaraćene strane privede mirovnom stolu ali zasad sa malo uspeha.

(Blaknamagazin.net)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u