ASAD PRETI AMERICI: Doživećete poraz kao u Vijetnamu

ASAD PRETI AMERICI: Doživećete poraz kao u Vijetnamu

26 avgusta 2013

Bashar-al-Assad-007Bašar Al Asad rekao da su tvrdnje da je njegov režim upotrebio hemijsko oružje „uvreda za zdrav razum“ i upozorio SAD da će doživeti poraz ako napadnu Siriju.

„Izveštaji (kojima se optužuje režim za upotrebu hemijskog oružja) političara na zapadu i u drugim zemljama vređa zdrav razum… To je besmisleno“, rekao je Asad u intervjuu ruskom listu „Izvestija“, prenela je agencija AFP.

Asad je istakao da će SAD doživeti poraz (ako napadnu Siriju), „baš kao u svim njihovim prethodnim ratovima, od Vijetnama do današnjih dana“.

Sirijski predsednik smatra da lideri zapadnih zemalja neće krenuti u dugu vojnu operaciju protiv Sirije, jer, kako je istakao Asad, svako razume da događaji u Siriji nisu narodna revolucija ili zahtevi za reformama.

„To je terorizam“, naglasio je sirijski predsednik i dodao: „U takvoj situaciji zapadni lideri ne mogu da kažu svojim građanima: Idemo u Siriju da podržimo terorizam“, kazao je Asad.

Asad je podsetio da se vojna intervencija pominjala i ranije, još od početka krize. Prema Asadu, SAD, Francuska i Velika Britanija pokušale su da izvedu vojnu intervenciju, ali na njihovu žalost stvari su krenule drugim tokom. Te zemlje su pokušale da ubede Rusiju i Kinu da promene svoj stav u Savetu bezbednosti UN, ali nisu uspele u tome, dodao je Asad.

„Nisu uspele da ubede svoje građane i ceo svet da je politika koju sprovode na Bliskom istoku bila pametna i korisna“, rekao je predsednik Sirije.

Asad je naveo i da je situacija u Siriji drugačija od one u Egiptu i Tunisu. „Jedan i isti scenario arapskih revolucija prestao je da bude uverljiv. Oni mogu da započnu bilo koji rat, ali ne mogu da znaju koliko dugo će trajati i na koliku će teritoriju da se raširi“, zaključio je Asad u intervjuu ruskom listu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *