Асад руским парламентарцима: Сиријци се више не боје НАТО-а

Asad ruskim parlamentarcima: Sirijci se više ne boje NATO-a

15 aprila 2018

Predsednik Sirije Bašar el Asad sastao se sa ruskim parlamentarcima u Damasku. Ruski poslanici saopštili su da je sirijski predsednik pohvalio sovjetske sisteme za protivvazdušnu odbranu koji su pomogli Damasku da obori 71 ispaljenu raketu u jučerašnjem napadu SAD i njihovih saveznika na Siriju.

Ruski poslanici rekli su da je Asad na sastanku sa njima nazvao raketni napad Zapada na Siriju „agresijom“.

Poslanik Državne dume Sergej Železnjak istakao je da je Damask pohvalio sovjetsko oružje iz sedamdesetih godina prošlog veka, koje je upotrebljeno za odbijanje raketnog napada SAD i njihovih saveznika.

Železnjak je istakao da je „Asad veoma pozitivno govorio o ruskom oružju i istakao njegovu nadmoć u odnosu na zapadno“.

„Od devedesetih smo u američkim filmovima gledali rusko oružje kao ’zastarelo‘. A sada vidimo ko je zaista zastareo“, rekao je Asad.

Poslanik Dmitrij Sabljin citirao je Asada koji je rekao da su snage sirijske protivvazdušne odbrane pokazale svoju efikasnost i da se stanovnici Sirije više ne boje NATO-a.

Asad je istakao da će Sirija nastaviti svoj samostalan razvoj, „uprkos planovima koje nameće Zapad“.

Železnjak je dodao da na sastanku sa sirijskim predsednikom nije razmatrana isporuka ruskih protivraketnih sistema.

Asad je takođe izjavio da napad SAD, Velike Britanije i Francuske ne samo što je ujedinio narode Rusije i Sirije, već sve narode koji se vode normama međunarodnog prava, citirao ga je Sabljin.

On je dodao da je na sastanku istaknuto da saradnja Rusije i Sirije treba da se odupre „agresivnoj politici Zapada“.

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu ujutru raketne napade na sirijske vladine objekte, koji se, prema njihovom mišljenju, upotrebljavaju za proizvodnju hemijskog oružja. Tokom vojne operacije one su na Siriju lansirale više od 100 raketa, od kojih su 71 oborile snage sirijske protivvazdušne odbrane. Ruske snage nisu bile uključene u obaranje raketa, ali su pratile sva lansiranja. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je vojnu operaciju agresijom na suverenu državu, podsećajući da hemijski napad u Siriji nije potvrđen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *