ASAD: Turska će skupo platiti podršku pobunjenicima

ASAD: Turska će skupo platiti podršku pobunjenicima

4 oktobra 2013

AssadSirijski predsednik Bašar el Asad upozorio Ankaru da će „skupo platiti“ za to što pruža podršku pobunjenicima koji pokušavaju da obore njegov režim, jer će u „ti teroristi“ ubrzo uticati i na Tursku.

Turska će skupo platiti podršku koju pruža pobunjenicima u Siriji, izjavio sirijski predsednik Bašar el Asad u intervjuu koji je emitovala turska opoziciona televizija „Halk“.

„U bliskoj budućnosti, ti teroristi će uticati na Tursku. A Turska će veoma skupo platiti zbog svog doprinosa“, rekao je Asad, prenosi AFP.

Na pitanje o prisustvu pobunjenika povezanih s Al Kaidom duž duge i nestabilne granice između dve zemlje, Asad je odgovorio da „terorizam ne možete koristiti kao kartu koju stavite u svoj džep, jer je to kao škorpion koji neće oklevati da vas ubode u bilo kom trenutku“.

Među brojnim pobunjeničkim formacijama koje se bore u Siriji ima i nekoliko trvdokornih islamističkih grupa, a vlada turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, ukorenjena u islamu, postala je jedan od najrevnosnijih podržavalaca sirijske pobune, navodi francuska agencija.

„Sve što on kaže o Siriji i njenom narodu je hrpa laži, ništa više. Erdogan podržava teroriste i to je sve što radi“, rekao je Asad.

Odnosi između Damaska i Ankare, nekada bliskih saveznika, pogoršali su se otkako je narodna pobuna u Siriji, koja je počela u martu 2011. godine, prerasla u sukob punih razmera koji je odneo više od 115.000 života i prisilio milione ljudi da pobegnu iz zemlje.

Turska je 17. septembra oborila sirijski vojni helikopter za koji tvrdi da je ušao u njen vazdušni prostor, a Damask je ocenio da je taj potez imao za cilj pojačavanje tenzija između dve zemlje.

Asad je priznao da je helikopter ušao u turski vazdušni prostor, ali je rekao da je to bilo iz opravdanih razloga, kako bi se sprečilo „infiltriranje velikog broja terorista“.

Turski parlament je juče za još godinu dana produžio mandat koji vladi te zemlje omogućava da šalje trupe u Siriju u slučaju potrebe.

Turska je odobrila vojnu akciju protiv Sirije ubrzo nakon što je u minobacačkom napadu izvedenom sa susedne teritorije ubijeno pet turskih civila u oktobru prošle godine, a turska vojska se od tada sveti za svaku sirijsku granatu koja pade na njeno tlo.

KOMENTARIJedan komentar

  1. stevan says:

    idemo bašare, podrška iz srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *