АСАД ЗАГРМЕО НА ОKУПАТОРЕ! Американци и Турци у Сирији спремају ВЕЛИKО ЗЛО

ASAD ZAGRMEO NA OKUPATORE! Amerikanci i Turci u Siriji spremaju VELIKO ZLO

8 avgusta 2019

Damask kategorično odbacuje američko-turski sporazum o uspostavljanju zajedničkog operativnog centra za severnu Siriju radi uspostavljanja „bezbednosne zone“ u pretežno kurdskom regionu.

U sredu su Turska i Sjedinjene Države odlučili su da osnuju „centar za zajedničke operacije“ koji će koordinirati stvaranje „bezbednosne zone“ na severu Sirije, s ciljem da se spreči sukob turskih snaga i Kurda.– Sirija kategorično odbacuje dogovor američkog i turskog okupatora o stvaranju onoga što oni nazivaju sigurnosnom zonom – prenela je zvanična novinska agencija Sana iz izvora u Ministarstvu spoljnih poslova Sirije.

– Taj sporazum predstavlja grubu agresiju na sirijski suverenitet i teritorijalni integritet i kršenje je principa međunarodnog prava – požalio se Damask.

– Sirija poziva međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije da osude ovu američko-tursku agresiju koja predstavlja opasnu eskalaciju i potkopava sva nastojanja da se nađe izlaz iz krize u Siriji – dodao je citirani diplomatski izvor.

Najava američko-turskog sporazuma u ​​sredu usledila je posle trodnevnih intenzivnih pregovora Ankare i Vašingtona, koji žele da izbegnu novu tursku vojnu operaciju protiv Jedinica za zaštitu naroda (YPG) – kurdske milicije koja kontroliše područja severne Sirije.

Damask je danas optužio sirijske Kurde da su „alat“ u tom američko-turskom „neprijateljskom projektu“, tvrdeći da Kurdi „snose istorijsku odgovornost“.Sirijske vlasti pozivaju Kurde da „revidiraju svoje stavove i vrate se u nacionalni savez“.

Turska je poslednjih dana pretila intervencijama protiv kurdskih položaja na severu Sirije.

Kurdi, etnička manjina u Siriji, stvorili su poluautonomnu zonu na severu zemlje zahvaljujući sukobu u Siriji, koji je izbio 2011. godine. Ankara ne želi tu autonomiju kraj svoje granice, tvrdeći da će jezgra kurdske države podstaći ionako jake separatističke ambicije Kurda na njenom, turskom tlu.

A sirijska vlada želi da ponovo osvoji čitavu teritoriju svoje zemlje, te zato odbija kurdsku autonomiju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. doktrina soka says:

    Zato Erdogan kukurice ne priznaje pripajanje Krima Rusji,sada se ponovo slizo sa SADe,ovaj stvarno izaziva vraga,nisu ga koknuli Ameri izgleda neki terorsita oce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *