АСАДОВА АРМИЈА НЕЗАУСТАВЉИВА: Ислмаска држава оставља оружје и бежи! (ВИДЕО)

ASADOVA ARMIJA NEZAUSTAVLJIVA: Islmaska država ostavlja oružje i beži! (VIDEO)

26 decembra 2015

58233_sirija_fTeroristi DAEŠ-a (takozvane Islamske države), Nusra fronta i ostalih terorističkih organizacija počeli su da predaju teško naoružanje sirijskoj vojsci u rejonima palestinskog kampa Jarmuk, na jugu Damaska, saopštio je izvor iz sirijske vojske.

„Juče je pristiglo 18 autobusa vojnih inženjera i predstavnika Ujedinjenih nacija. Njihov zadatak je da preuzmu teško naoružanje od terorista DAEŠ-a. Oni koji to budu učinili će kasnije biti prebačeni na istok Damaska“, precizirao je vojni izvor.

Prema njegovim rečima, u slučaju da sve prođe prema planu, južni deo Damaska će napustiti oko 3.500 terorista i članova njihovih porodica.

Prema dogovoru terorista i predstavnika sirijske vojske, oni će biti prebačeni u Raku, za koju se smatra da je glavni grad DAEŠ-a, dok će pojedini otići u grad Mari na severozapadu Sirije.

Borcima će biti dozvoljeno da kod sebe imaju lako i srednje naoružanje, dok će sve teško biti uništeno.

Kamp Jarmuk je formiran 1957. godine na jugu Damaska i služio je kako bi prihvatio izbeglice iz Palestine. Trenutno u tom kampu živi 18.000 ljudi. Početkom aprila teroristi DAEŠ-a organizovali napad i okupirali veći deo palestinskog kampa.

TERORISTI BEZUSPEŠNO POKUŠAVAJU DA UĐU U DAMASK

Predgrađe Damaska Džubar nalazi se na liniji fronta u blizini sirijske prestonice: borbe se vode za svaku kuću, ulicu i kvart. Kada prestane pucnjava i slegne se prašina, na mestu osvojene zgrade često ostaju samo ruševine. Džubar je za teroriste ključ Damaska.

„Džubar je veoma važan za militante. Odavde oni pokušavaju da se probiju u Damask, i stalno ga granatiraju“, rekao je narednik predsedničke tenkovske divizije Jaser Ali.

Koliko krvi je proliveno za ovo predgrađe može se videti i golim okom. Borbe ne prestaju ni na tren.

Kretanje Džubarom nije bezbedno: nikad ne znaš šta te čeka iza ruševine, iza kog prozora se krije snajper. Ovde se morate kretati tunelima kojima je ispresecan čitav region.

U bunkerima dežuraju sirijski vojnici i stalno razmenjuju vatru sa militantima.

„Ovuda prolazi glavna ulica, zato treba pažljivo gledati da ne eksplodira neki automobil ili drugo vozilo“, rekao je jedan vojnik sirijske vojske.

Prema njegovim rečima, borci DAEŠ-a stalno pokušavaju da se probiju u grad.

„To liči na igru mačke i miša, ali na kraju mačka uvek pobeđuje“, rekao je on.

Borbe se u Džubaru ne vode samo na ulicama, već i pod zemljom. Ekstremisti kopaju tunele i povezuju ih u mreže.

U Džubaru se nalazi nekoliko desetina tunela. To komplikuje borbene akcije, jer sirijski vojnici vrše čišćenja podzemnih mreža, koje se protežu stotinama kilometara.

Ovde je aktivno nekoliko radikalnih grupa. Prema jednom broju saopštenja, ulice, pa čak i određene kuće, zauzele su različite islamske formacije. Posebno ih je teško odatle isterati zbog guste gradnje.

Sirijska vojska je naoružana teškom oklopnom tehnikom — tenkovima. Međutim, u uličnim borbama ona samo smeta, jer je prostor veoma ograničen i militanti se mogu lako sakriti. Zbog toga se tenkovi zaustavljaju i retko se koriste.

U isto vreme, poslednji uspesi vladinih snaga naterali su DAEŠ da povuče iz Džubara oko hiljadu boraca radi jačanja svojih pozicija u drugim regionima.

„Nakon oslobađanja vazdušne baze Mardž el Sultan lakše se ratuje. Podelili smo Istočnu Gutu na dva dela, time smo presekli puteve snabdevanja militanata“, izjavio je kapetan Ali.

Međutim, islamisti saopštavaju da nemaju nameru da se povlače iz jedinog uporišta na području prestonice. Može se sa sigurnošću reći da se među ovim ruševinama rešava sudbina Damaska.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *