АСАДОВА АРМИЈА све ближе победи

ASADOVA ARMIJA sve bliže pobedi

27 juna 2018

ASADOVA vojska započela je artiljerijsku pripremu za napad na položaje terorista na jugoistoku od grada Deraa.

Državna novinska agencija SANA objavila je da us vadine snage istovremeno pristupile presecanju lanija snabdevanja terorista između rejona Tarik-as-Sid i Deraa al-Baliad i susednog Jordana.Prethodno je sirijski vojni izvor saopštio da su od Islamske države već  oslobođena poselja Basr-al-Harir i Mliha-al-Atš na istoku provincije Deraa.

Držala ih je teroristička grupacija Džebhat-an-Nusra koja je sirijska filijala Al Kaide.

Među Sirijcima raste uverennost u skoru konačnu pobedu nad teroristima.

Zato odredi oružane opozicije poslednjih dana već prelaze na stranu regularne armije.

Teroristi, inače, već počinju da napadaju i naselja čiji su se stanovnici su dobrovoljno vratili pod kontrolu Damaska.

Tukli su čak i stambene četvrti grada Suvejda, a sam grad Deraa gađaju svakodnevno.

KOMENTARI8 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  ajde završavajte taj IDIL u Siriji, treba Rusi da srede i Balkan od katoličkih i muslimanskih nacista.

  • Miraš says:

   Nećemo mi baš tako brzo stići na red. Mislim da je Rusima Ukrajina strateški značajnija od Balkana. Osim toga veoma je važno da u našem bližem okruženju (Rumunija ili Bugarska) neće biti značajnih pozitivnih promena za nas sve dok ne bude prevrnuta naglavačke ovakva nacistička vlast u Ukrajini, a i dok EU sama po sebi ne udje u višu fazu raspadanja... Oslobadjanje pokrajina Dara i Al Kunejtra protegnuće se i na mesec avgust. Nakon toga snage SAA kontrolisaće preko 60% teritorije Sirije. Do kraja godine snage SAA kontrolisaće oko 75% Sirije, ali otprilike tada ispunjava se važan uslov da Amerikanci već moraju da napuste Siriju. Rat u Siriji će trajati i iduće godine, a u najboljem slučaju završiće se u prvoj polovini godine.

 2. Miraš says:

  Snage SAA oslobodile su do juče oko 500 km2 u severoistočnoj Dari. Samo na toj istočnoj strani imaju za oslobadjanje još oko 1000 km2 a ta preostala teritorija je sa većim mestima i većim ukupnim brojem naselja nego što je bilo severnije. Oslobodjena je slabije naseljena oblast Lajat, a zatim i grad Busra al Hariri. Ovaj grad je u ranijim pokušajima SAA više puta bio neosvojiv, a sada je takva tvrdjava za kratko vreme pala. To je dalo domino efekat te brzo padaju i druga okolna uporišta pobunjenika. Naprimer istočno od Busre oslobodjeno je mesto Maliha te posle toga SAA napada još južnije grad Al Harak. Takodje upravo je objavljeno da je konačno osvojeno i mesto Nahetah južno od Busre te je time otvoren put za napad na još neka mesta južnije. Povećane su i aktivnosti SAA i saveznika za oslobadjanje južnog dela grada Dara.

 3. Miraš says:

  Svaki dan ove aktuelne ofanzive SAA u jugozapadnom delu Sirije primetne su i veoma precizne i sve veće aktivnosti vazdušnih snaga Rusije i Sirije. Danas su bombardovali preko 40 ciljeva, a neki od njih su i u zapadnom delu Dare. Izgleda da će najpre osloboditi ovaj istočni deo deeskalacione zone i sam grad Dara. Zapadni deo kao da je ostavljen za kasnije, verovatno sa ciljem da Izrael se ne umeša, odnosno ako će se Izrael umešati i ometati ovu ofanzivu SAA da to bude što kasnije i sa što manje štete.

 4. Miraš says:

  Juče kad su snage SAA osvojile grad Busra al Hariri time je postao slobodan celokupan pravac iz značajnog i ranije oslobodjenog grada Izra prema susednoj pokrajini Suvajda i putni pravac prema gradu As Suvajda. Zatim ubrzo su oslobodjena mesta Maliha, Nahetah i Sama al Hneidat. Upravo su javili da su oslobodili još dva Mulajhah ash Shargiyah i Mulajhah al Gharbiyah te počinje bitks za veće mesto Al Harak. ... Od Izre južnije 12 km je sledeći važan grad Khirbat Ghazelah a iz njega prema istoku prema Suvajdi sem pomenuta upravo oslobodjena dva mesta treba da oslobode još: Al Soura, Dayr Salt i Al Harak. Tek nakon toga snage SAA približavaju se početku onog važnog zadatka da oslobode važan put prema Jordanu.

 5. Miraš says:

  Paralelno sa ovom traje još jedna ofanziva SAA i saveznika u pustinji Homa. Planiraju da u narednih mesec dana skroz rasčiste ovu veliku oblast. Time bi ubrzo ostvarili još 3% slobodnih teritorija Sirije.

  • Miraš says:

   ...u pustinji HomSa... Američka baza Tanf otprilike zauzima isto bar 3% od ukupnih teritorija Sirije. Uporno se tu zadržavaju da bi pored svega ostalog ta bila i smetnja iranskom gasovodu preko Sirije.

  • Miraš says:

   Dana 27.06.2018. sirijska vrhovna komanda je objavila da su snage SAA i saveznici očistili teroriste ISIS iz pustinjskog dela u pokrajini Deir ez Zor sve do administrativne granice sa pokrajinom Homs. Reč je o očišćenoj većoj površini oko 5200 km2 a nastaviće sa tom operacijom u Homsu do potpunog uništenja terorista ISIS. Smatra se da deo terorista tokom ove operacije SAA iz ovog istočnijeg i većeg dela pustinje pobegao je u zapadniji homski deo pustinje te da ih sada u pustinji Homsa ima oko 1000.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *