Asadova armija uspostavila kontrolu nad magistralom Damask – Homs

Asadova armija uspostavila kontrolu nad magistralom Damask – Homs

9 decembra 2013

Syrian_army_captured_the_strategic_town_of_QusayrSirijske vladine snage uspostavile su kontrolu nad automagistralom Damask-Homs, što joj omogućava nastavak ofanzive i konačno obezbeđuje nesmetan prevoz bojnih otrova prema mediteranskoj luci Latakija.

Ova strateški važna saobraćajnica povezuje sever i jug Sirije, a pune tri nedelje njome nije bilo nikakvog saobraćaja. Zbog ofanzive regularne armije na pobunjenička uporišta na obližnjoj planini Kalamun.

Glavna bitka vođena je za grad Nabak (68 kilometara severno od Damaska) i još nije sasvim završena jer će Asadovim snagama, kako je objavljeno, biti potrebni još dan-dva da „očiste neke džepove i slome ostatke otpora”.

U Nabaku su borbe vođene za svaku ulicu i svaku kuću. Magistrala je otvorena za saobraćaj čim su bili oslobođeni zapadni i centralni delovi grada.

Neki očevici su izjavili da bu pobunjenici povremeno civile koristili kao živi štit i da su neke i streljali.

U Nabaku su protiv vladinih snaga ratovale brigade islamista iz Džebhat an-Nusra i Islamske države Iraka i Sirije.

Jedna od borbeno najsposobnijih pobunjeničkih formacija – Džejš al-Islam (Islamska armija) pod komandom Zahrana Aluša – povukla se iz Nabaka i prebacila u Jabrud (57 kilometara od Damaska) koji je poslednje uporište pobunjenika na severnim padinama Kalamuna, a nalazi se samo pet kilometara od magistrale Damask-Homs.

Sirijska armija je pre Nabaka oslobodila gradove Kara i Deir-Atija koje su pobunjenici zauzeli pre godinu dana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *