АСАДОВЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ сазнале да Американци спремају пакао у Сирији

ASADOVE TAJNE SLUŽBE saznale da Amerikanci spremaju pakao u Siriji

15 marta 2020

Sirijske tajne službe saznale su da američka vojska šalje militante pod njihovom kontrolom kako bi izvršili sabotažu izvan zone od 55 kilometara oko baze u mestu Eth-Tanf .

Takvu izjavu dao je bivši pukovnik sirijskih oružanih snaga, pritvoren zbog dezerterstva, sultan Aid Abdella Souda, čiji je video intervju ruskim novinarima pružila sirijska vojska.Pukovnika su u februaru uhapsili pripadnici vojne kontra obaveštajne službe sirijskih oružanih snaga, dok se pokušavao vratiti na teritoriju koju kontroliše Damask.

Priznao je da se pridružio militantima grupe Magavir al-Saura i da su ga američki eksperti obučavali u subverzivnim aktivnostima.

Američka vojska poslala je na zadatke njegovu grupu, a plaćali su ih 500 dolara – mnogo novca po sirijskim standardima.

„Posle obuke sa američkim instruktorima, upućeni su na istok u Eufrat, da izvrše sabotažu, uglavnom na naftnim postrojenjima i infrastrukturi koja kontroliše vlada, da bi zastrašili ljude, i napravili štetu.

Ne znam tačno šta se dogodilo sa Amerikancima, ali oni su smanjili finansiranje i rekli da ako želimo da dobijemo više, moramo da izvodimo operacije izvan zone dužine 55 kilometara…

Neki od militanata su poslati u provinciju Hasek, drugi u Idlib “, rekao je bivši pukovnik, napominjući da se u poslednje vreme broj militanata u regionu Al-TANF smanjio.

Prema njegovim rečima, vojni instruktori iz SAD-a obučavali su militante, među kojima su bili i stranci došli van Sirije, da koriste oružje.

„Nije bilo problema sa oružjem: američka vojska nam ga je dala. Štaviše, samo oružje je uvezeno preko Saudijske Arabije i Jordana. Proizvodnja oružja bila je najraznolikija: Kineska, NATO. Najbolji je NATO“, rekao je dezerter.Prema sirijskim tajnim službama, Sultan Hades Abdella Souda dezertirao je 2013. godine zbog pretnji militanata Islamske države njegovoj porodici, pobegao je u logor Er-Rukban, gde je posedovao internetsku trgovinu i lokalnom stanovništvu pružao usluge pristupa internetu.

Godine 2016. prihvatio je ponudu američke strane o saradnji, bio je komandant uporišta Az-Zuveiriia u Et-Tanfu.

U decembru 2019. godine zatvoren je na 58 dana zbog kršenja zabrane upotrebe mobilne komunikacije koja je bila na snazi na teritoriji američke vojne baze. Nakon toga odlučio je da napusti At-Tanf sa porodicom.

Nakon hapšenja pružio je informacije o broju osoblja i oružja u bazi Al-Tanf, o ilegalnim oružanim grupama, raspoređenim u bazi, o koordinatama važnih objekata.

Takođe je pružio podatke o približnom broju porodica koje se žele vratiti na teritoriju koju kontroliše vlada.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pera says:

    Cionisti stampaju dolar bez ogranicenja i mogu da placaju koliko god treba teroristima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *