Asanž kandidat na izborima u Australiji

Asanž kandidat na izborima u Australiji

4 avgusta 2013

Julian-AsanžAustralijski premijer Kevin Rad raspisao je danas opšte izbore za 7. septembar na kojima će se za Senat u australijskoj državi Viktoriji kandidovati osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž.

Premijer je objavio datum izbora u mejlu koj je poslao pristalicama, preneo je Rojters. Rad je postao premijer pre šest nedelja kada je bivša premijerka Džulija Gilard smenjena na stranačkom glasanju, čime su okončane tri burne godine koje je na vlasti provela manjinska laburistička vlada.

Popularnost Rada, koga je njegova stranka 2010. smenila sa premijerske funkcije, porasla je od kada se vratio, ali konzervativni opozicioni lider Toni Ebot i dalje je favorit za pobedu na izborma. Radova laburistička vlada bi mogla pasti ako izgubi samo jedno od 150 poslaničkih mesta u parlamentu. Njegova vlada trenutno ima 71 poslanika, opozicija 72, Zeleni jednog, a šest poslanika su nezavisni.

Ebotova opozicija je obećala da će ukinuti porez od 30 odsto na profit od eksploatacije ruda uglja i gvožđa. U međuvremenu, Asanž (42) je izjavio da je ponosan na podršku koju uživa u domovini Australiji samo nekoliko nedelja pre izbora.

Odbegli bivši haker je za televiziju „Ten netvork“ iz ekvadorske ambasade u Londonu, gde boravi, rekao da se njegova popularnost, o kojoj svedoči nedavno ispitivanje javnog mnjenja, nije dobro odrazila na vladajuću Laburističku stranku.

Australijska vlada uporno podržava SAD koje su osudile „Vikiliks zbog objavljivanja stotina hiljada poverljivih američkih dokumenata.

U istraživanju sidnejske agencije za ispitivanje javnog mnjenja „UMR riserč“, kojoj Laburistička stranka poverava i svoje interne ankete, u aprilu je objavila da bi 26 odsto australijskih birača glasalo za Asanža ili druge kandidate stranke Vikiliks.

„Ja sam ponosan na to, ali to je, takođe, izuzetno interesantan pokazatelj koji govori o autralijskom narodu, onome što se događa i percepciji onoga što se dešava u Kanberi“, kazao je Asanž.

Generalni direktor UMR Džon Juting u aprilu je izjavio da rezultati ankete pokazuju da Vikiliks ima „velike šanse“ da uđe u parlament ako Asanž bude vodio pametnu kampanju. Za dobijanje senatskog mesta dovoljno je da kandidat dobije 17 odsto glasova australijske države za čiji Senat se kandiduje.

Asanž vodi kampanju preko Skajpa iz ambasade Ekvadora koji mu je dao azil pre više od godinu dana kako ne bi bio izručen Švedskoj koja želi da ga ispita zbog optužbi za silovanje.

On je kazao da je vođenje kampanje iz prostorije u ambasadi u kojoj je vrućina i nema prozora teško.“Nije lako, to je izazov, a ja volim izazove. Situacija ovde je teška, ali dobro mi ide“, dodao je Asanž.

On je jedan od tri kandidata za Senat partije Vikiliks. Partija, koja se kod Australijske izborne komisije registrovala tek prošlog meseca, takođe će imati kandidate za Senate u Novom Južnom Veslu i Zapadnoj Australiji, naveo je AP.

Asanž tvrdi da bi njegovo izručivanje Švedskoj bilo samo prvi korak i da bi posle toga bio izručen SAD, gde je razgnevio zvaničnike objavljivanjem tajnih dokumenata, uključujući 250.000 mejlova Stejt departmenta.

Američki vojnik Bredli Mening priznao je da je dostavio te dokumente Vikiliksu. Meningu preti 136 godina zatvora pošto je osuđen za odavanje poverljivih informacija dok je je radio kao obaveštajni analitičar u Iraku 2010. godine.

Australijska vlada se pridružila američkoj osudi Asanža, ali je, takođe, rekla da on nije prekršio nijedan australijski zakon. Ako pobedi na izborima biće obavezan da zauzme mesto u Senatu 1. jula 2014. Sem Kastro iz stranke Vikiliks kaže da će partija odrediti zamenu, ako Asanž pobedi i ne bude mogao da se vrati u Australiju do tada.

Asanž se skoro dve godine bori protiv ekstradicije zbog optužbe dve Šveđanke za silovanje, što on negira. Britanski Vrhovni sud je u junu 2012. godine doneo odluku da bude izručen, posle čega mu je levičarska vlada Ekvadora dala azil u toj zemlji, ali mu britanske vlaste ne dozvoljavaju da napusti Britaniju i primoran je da boravi u ambasadi.

On je u februaru za sajt Konversejšen rekao da kandidaturu za Senat smatra načinom odbrane od krivičnog gonjenja jer veruje da bi Stejt department, u slučaju njegove izborne pobede, pre odustao od istrage za špijunažu portiv njega nego što bi izazvao diplomatski spor.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *