АСАНЖ НА СЛОБОДИ? Оснивач Викиликса постигао споразум са САД

ASANŽ NA SLOBODI? Osnivač Vikiliksa postigao sporazum sa SAD

25 juna 2024

OSNIVAČ Vikiliksa Džulijan Asanž ove nedelje bi trebalo da se izjasni krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji će okončati njegovo zatvaranje u Britaniji i omogućiti mu da se vrati kući u Australiju, čime će biti okončana duga pravna odiseja.

Asanž (52) je pristao da se izjasni krivim po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, navodi se u podnescima Okružnog suda SAD za Severna Marijanska ostrva.Asanž bi trebalo da bude osuđen na 62 meseca zatvora koji je već odslužio na saslušanju na ostrvu Sajpan u sredu u 9 časova po lokalnom vremenu (19:00 EDT/23:00 GMT u utorak). Očekuje se da će se nakon tog saslušanja vratiti kući.

Asanžov advokat nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku – najvećim bezbednosnim povredama te vrste u američkoj vojnoj istoriji – zajedno sa nizom diplomatskih depeša.

(reuters)

KOMENTARI7 komentara

 1. Ficko says:

  Hvala Bogu! Ovaj čovek svojim poštenim, humanim, hrabrim postupcima zadužio čovečanstvo. Da ga nisu pustili na slobodu, od njega bi stvorili svetca. Očito, ovi koji su ga proganjali su to shvatili i videli su da je veća čar da ga puste. Pametno.

  • upozorilo says:

   Da al on sad kad izađe a nije silovo ni jednu već 10 godina, mogu samo da upozorim-čuvajte žene, ćerke, mame, babe... 😁

   • Zeka says:

    Ima silovatelja neuporedivo većih. Siluju ceo svet. E njih je Asanž silovao obelodanjujući sve njihove silovateljske i siledžijske rabote. Mogu ga pustiti na slobodu, mogu ga opet zatvoriti, mogu ga ubiti... tek, činjenice ostaju za sve one koji žele da vide i čuju. A ostali neka i dalje žive u iluziji o "demokratskom Zapadu".

 2. Paja says:

  Bojim se da će na neki način da mu naude kada bude bio kući, neki virus ili nešto slično ! Ameri mora da ostave trag svakom ko se drzne da ih raskrinka !

 3. Velika Metla says:

  AviJon će da doživi nesreću...., zbog krupnog benzina naravski. -:)

 4. zajko says:

  Da je pravde trebao bi dobiti Nobelovu nagradu za mir

  • Zeka says:

   Taman posla! Kompromitovao bi se. Ta nagrada odavno se dodeljuje isključivo anglosaksonskim slugama u službi raspirivanja sukoba i ratova širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *