АСАНЖ: Обама сваког уторка одлучује ко ће бити убијен

ASANŽ: Obama svakog utorka odlučuje ko će biti ubijen

30 avgusta 2015

443107-julian-assangeGlavni urednik WikiLeaks Džulijan Asanž otkrio je da se – porema saznanjima kojima raspolaže – sastanci u Beloj kući, na kojima se utvrđuju spiskovi ciljeva za kontraterorističke operacije, nazivaju „utornicima terora”.

U intervjuu listu The Times, Asanž ovome još dodao: „Obama svakog utorka rešava ko će živeti – u skladu sa američkim tajnim pravosuđem. A tajnim pravosuđem se nazivaju susreti koji se završavaju izdavanjem naredbi za izvođenje tajnih kontraterorističkih operacija u kojima se koriste bespilotne letelice”.

Asanž je – u istom intervjuu – rekao da je uveren da se ne boji da će u Beloj kući biti doneta tajna odluka da i njega likvidira neki od američkih dronova. Osim u slučaju da – pređe u islam.

On je The Times takođe otkrio da je upravo on posavetovao u svoje vreme Edvardu Snoudenu da zatraži politički azil u Rusiji.

Objasnio je da je to učinio zato što je bio uveren da Snouden u Južnoj Americi ne bi bio u stanju da umakne „dugoj ruci FBI”. Odnosno: da bi najverovatnije bio otkriven, zarobljen i prebačen u SAD.

Asanž je posebno naglasio: „Snouden je odlično znao kakva i kolika prašina će se dići čim zatraži azil u Rusiji. Zato je prvobitno želeo da se skloni u Južnoj Americi. Objasnio sam da tamo neće biti siguran”.

Asanž se već treću godinu skriva u ambasati Ekvadora u Londonu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *