АСАНЖ ОБЈАВИО ШТА ПУТИН СТВАРНО МИСЛИ О КОСОВУ: Када чујете, неће вам бити свеједно

ASANŽ OBJAVIO ŠTA PUTIN STVARNO MISLI O KOSOVU: Kada čujete, neće vam biti svejedno

15 aprila 2019

Vikiliks je objavio depešu američkog ambasadora u Francuskoj Krega Stejpltona od 12. decembra 2006. godine o tome kako je Zapad pokušao da dobije podršku Rusije za nezavisnost Kosova.

Savetnik francuskog predsednika je tada odgovorio depešom o tome da Francuska treba da ubedi EU da Srbiji ponudi SSP bez obzira na to što nije bilo pune saradnje sa Haškim tribunalom, ali je izrazio zabrinutost zbog eksplicitne pretnje tadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina da će uložiti veto na rezoluciju SB UN o Kosovu.U ovoj tajnoj depeši piše da jedan diplomata kaže da Zapad treba da se pripremi da deluje i bez Rusa, kao i da su SAD odlučile da Srbiji ponude Partnerstvo za mir kao „podršku demokratskim snagama uoči izbora“ i da je „predsednik Boris Tadić napravio dobru osnovu za evroatlantsku budućnost Srbije“.

– Merkelova je najpre odgovorila negativno navodeći Tadićev neuspeh da to ispuni, ali Francuska i dalje smatra da bi ponuda SSP-a mogla da napravi razliku na januarskim izborima – rekao je francuski diplomata i dodao da će Francuska onda sama predložiti SSP.

Vikiliks je šest godina kasnije objavio i tajnu depešu Hilari Klinton sa američkim ambasadama, koja je nakon postignutih dogovora 2012. godine samo četiri dana kasnije poručila svim važnijim diplomatama koji su učestvovali u pokušaju pregovora Prištine i Beograda da je „potrebno mnogo angažovanja na više frontova da se ispuni ovaj prioritet“.

(BBC / Intermagazin)

KOMENTARI12 komentara

 1. Slobodanka says:

  Na otetom Kosovu i Metohiji i šireći se prema Nišu i natovskoj Bugarskoj u istorijskom jezgru srpske države, u zemlji Nemanjića i Hrebeljanovića tj. u Moravskoj Srbiji oni bi da vaspostave svoj NATO. To je veoma primitivna i siledžijska drskost.

 2. Milos says:

  Au koji apsurd. Pa ovaj tekst ima veze sa Putinom koliko i sa crvenom zvezdom.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Pa jednako kao što "nema" veze sa Putinom ni likvidiranje engleske rezolucije o genocidu u UN, jednako kao što "nema" činjenica da zapadni piromani dobro razmišljaju da li da rizikuju sa napadnom na Sever jer im mnogi generali savetuju da će se Putin umešati na stranu Srba, kao što je u Ukrajini i Siriji, najnovije i u Venecueli i Libiji.

 3. Slobodanka says:

  Kakvi su bili pre 900 godina isti su i danas i još gori. Ponovo su osvajački zinuli na ceo Bliski istok. Slične muke kao danas imali smo i mi sa zapadnom anticivilizacijom tokom njihovog trećeg krstaškog a pljačkaškog pohoda koji su vodile tadašnje sile Francuska, Velika Britanija i Nemačka. Nakon smrti nemačkog kralja Fridriha Barbarose tokom tog pohoda nemačka vojska se pokolebala, a krstaški pohod su nastavili da vode dva rivala Ričard lavlje Srce i Filip Avgust. ... Šta je pred najezdom takvih sila mogla da uradi ondašnja Srbija tj. Raška i to prilično podseća na vreme današnje. „Pripremam svečani doček u najpoznatijem od svojih gradova (Niš) koji nameravam da učinim prestonicom svoje države“ pisao je veliki župan Stefan Nemanja nemačkom kralju i caru Svetog rimskog carstva Fridrihu Barbarosi decembra 1188. godine, u poslanici, koju su srpski konjanici trkom nosili u Nirnberg. Ta poslanica bila je odgovor na nemačku poslanicu prosleđenu nešto ranije u Srbiju gde se traže pregovori o uslovima prolaza krstaške vojske kroz srpsku zemlju. Rastko Nemanjić (Sveti Sava) se lično brinuo o Fridrihu Barbarosi. Prema legendi Sveti Sava je imao isceliteljske moći, pa je izlečio Fridriha Barbarosu, da je ovaj mogao nastaviti svoj pohod. Krstaši su prošli kroz Konstantinopolj u jesen 1189, i u Anadoliji su izvojevali dve pobede. Približavanje ogromne nemačke vojske zabrinulo je Saladina i druge muslimanske vođe. Saladin je bio Kurd rodjen je 1138 godine u Tikritu (današnji Irak), najpre je bio samo vojskovodja, a u vreme trećeg krstaškog pohoda već je bio egiparski i sirijski sultan. Fridrih Barbarosa se udavio 10. juna 1190. pri prelasku reke Salef u Kilikiji. Tačne okolnosti se ne znaju. Moguće je da se hteo osvežiti plivanjem, ali se udavio. Druga mogućnost je da ga je konj zbacio pa je šok od hladne vode izazvao srčani napad cara, koji je imao 68 godina. U antičko doba Kilikija je bila oblast u jugoistočnom delu Male Azije u današnjoj Turskoj. Primorski deo ove oblasti izlazi na Sredozemno more blizu današnje Sirije i njenog izlaza na Sredozemno more i severno od Kipra. Sve se to ponavlja u današnjem vremenu, samo sa savremenijim ratnim sredstvima i sa još veštijim lažima i obmanama za prosti narod. Ali onaj konj kao da na neki način ponovo igra svoju ulogu. Uglavnom već vidimo kako se zaustavljeni i kolebaju se na Bliskom Istoku.

 4. Slobodanka says:

  Pokrajina Saladin postoji i dan danas u severnom Iraku i njen administrativni centar je grad Tikrit. Tikrit je drevni grad koji je bio i deo nekadašnjeg Vavilonskog carstva. Nalazi se u Mesopotamiji (medjurečje Tigar-Eufrat), a istoričari ga pominju 615 godine pre nove ere. Sem što je na početku 12 veka u njemu rodjen legendarni kurdski i muslimanski vodja Saladin, u novije vreme on je poznat kao rodno mesto bivšeg iračkog vodje Sadama Huseina. Zbog toga su američke snage izvršile jako vazdušno bombardovanje Tikrita 2003 godine neposredno pre početka invazije na Irak. Zatim je nekoliko hiljada američkih vojnika ušlo u Tikrit, a grad je u to vreme imao oko 28-29 hiljada stanovnika i naravno pružio je tek slab otpor. ... Da mi je uspeti da bombardujem i osvojim rodne gradove i prestone gradove mnogih predsednika raznih drugih država, tog i tog i tog ... Eto to je vodeće geslo savremene zapadne civilizacije, tačnije anticivilizacije.

 5. Opet ja says:

  Nisam shvatio Putinovu ulogu i stav, ne razumem naslov.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Pa lepo ti piše, ali ti imaš neku blokadu u glavi pa ne možeš da shvatiš ono što je svima jasno.

   • Milos says:

    A kako si ti shvatio vezu naslova sa Putinom?

  • samostalan says:

   Ne brini, Putina razume samo Slobodanka, onako emotivno, do razuma se tu jos nije stiglo.

   • Slobodanka says:

    Samo tvoje komentare vode emocije i to najpre emocija straha, zatim poraženosti, itd. Za ratnu strategiju uopšte nemaš smisla nego bar u komentarima jurcaš kao budala pravo na neprijatelja. Izbor imena "Slobodanka" ima veze sa Slobodom i naravno sa pravim borcima za Slobodu. Primećujem da mogu da razumem tok velikih bitaka bolje od mnogih muškaraca mada nemam obrazovanje iz oblasti bliskih odbrani. Šokirana sam kada otkrijem da kod nas na "brdovitom Balkanu" postoje komentatori i to muški koji se u to uopšte ne razumeju, a nema sumnje da takvima pripada i "samostalan". Shvati čoveče da si poprilično operisan od onoga što se kod nas tradicionalno podrazumeva kao muški posao.

    • OPA says:

     hahahahaaaaa,"samostalan"nakautiran i to od zenske ruke,mama mia.Sudija vec izbrojao do deset,"samostalan" ni da mrdne,hahahaaaaa

   • teoretičar says:

    Koj te đavo tero u Moraču, samostalni...?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *