Asanž: Režiser filma o Vikiliksu izgubio objektivnost

Asanž: Režiser filma o Vikiliksu izgubio objektivnost

4 juna 2013

Julian-AsanžOsnivač sajta „Vikiliks“ Džulijan Asanž optužio je režisera i Oskarovca Aleksa Gibnija da je izgubio objektivnost i perspektivu dok je snimao dokumentarni film o njegovom sajtu „Mi krademo tajne: Priča o Vikiliksu“.

Asanž, koji se krije u ambasadi Ekvadora u Londonu, odbio je da sarađuje sa Gibnijem na snimanju filma.

„Vikiliks nikada nije sarađivao sa producentskom kućom ‘Univerzal’ niti Aleksom Gibnijem. Ovaj filmski režiser je izgubio objektivnost i perspektivu, verovatno zbog odluke ‘Vikiliksa’ da ne sarađuje sa njim“, napisao je Asanž danas u mejlu poslatom „Sidnej morning heraldu“.

„Vikiliks“ je na svom sajtu napisao da Gibnijev film, koji će ovog meseca biti premijerno prikazan na Sidnejskom filmskom festivalu“, sadrži činjenične greške, da su stvari prikazane selektivno i pogrešno.

Ali Gibni, koji je dobio Oskara za najbolji dokumentarni film za ostvarenje „Taksijem do mračne strane“ i „Enron: Najpametniji momci u prostoriji“, negira ove optužbe.

Čarobnjak iz Oza

„Nema faktografskih grešaka i ništa nije pogrešno predstavljeno u filmu. To je niz Asanžovih mišljenja“, izjavio je režiser za list iz Sidneja.

„Herald“ je, takođe, objavio da je režiser uporedio Asanža sa čarobnjakom iz Oza – u trenutku kada Toto sklanja zavesu i vidite čoveka kako očajnički pokušava da dotera svoj izgled.

Autor filma se fokusira na Asanža i njegovog doušnika iz američke vojske Bredlija Meninga koji je optužen za odavanje 250.000 diplomatskih depeša i 500.000 poverljivih vojnih dokumenata „Vikiliksu“.

To je bila najveća količina materijala koju je „Vikiliks“, koji je Asanž osnovao 2006. kao portal za anonimno objavljivanje povjerljivih informacija, ikada objavio.

Stalna pretnja sudom

Suđenje redovu američke vojske Bredli Meningu počelo je pred vojnim sudom. Vašington još istražuje da li je Asanž podsticao Meninga da mu dostavi poverljive podatke, a ako bi se ispostavilo da je to tačno, Asanžu, bivšem hakeru sa australijskim državljanstvom, sudilo bi se u SAD, navodi AFP.

Asanž pokušava da izbegne ekstradiciju Švedskoj koja hoće da ga ispita zbog optužbi za silovanje. On živi u maloj ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. pošto Britanija odbija da mu dozvoli da slobodno napusti zemlju i ode u tu latinoameričku državu.

U Gibnijevom filmu je, takođe, izneta tvrdnja da je Asanž tražio milion dolara za jedan intervju, ali „Vikiliks“ negira da je ta cifra ikada pomenuta.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *