Астролаб пронађен на „Есмералди“ најстарији навигациони инструмент

Астролаб пронађен на „Есмералди“ најстарији навигациони инструмент

27 октобра 2017

АРТЕФАКТ пронађен у олупини брода који је припадао флоти Васка да Гаме, у водама у близини Омана представља најстарији познати инструмент за навигацију.

Поморски археолози тврде да је реч о астролабу, инструменту који су морнари некада користили за одређивање времена, положаја Сунца, Месеца и звезда током путовања. Верује се да инструмент датира из периода између 1495. и 1.500 године.

Астролаб је пронађен 2014. године у олупини португалског истраживачког брода који је потонуо током олује у Индијском океану 1503. године. Брод се звао „Есмералда“, а био је део флоте коју је предводио португалски истраживач Васко да Гама, прва особа која је директно пловила из Европе према Индији.

„Велика је привилегија пронаћи нешто овако ретко, нешто историјски важно, нешто што ће археолози проучавати“, рекао је за Би-Би-Си Дејвид Мернс, вођа тима који је пронашао астролаб.

Бронзани диск пречника је 17,5 милиометара, а тањи је од два милиметра.

Иако је у почетку стручњацима деловало као да ништа важно на астролабу неће пронаћи, ласерским скенирањем на Универзитету „Ворвик“ откривене су ознаке на ивицама диска, а између сваке је размак од пет степени.

Захваљујући томе, морепловци су могли да мере висину сунца изнат хоризонта у подне и тако одреде локацију.

Астролаби су веома ретки, а ово је укупно 108. који је пронађен.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u